Starea de bine face parte din fișa postului

de Andrei-Cristian Olteanu, Wellness Program Lead, HP GeBOC România

Poate părea că o companie cu peste 3.200 de angajați care fac muncă de birou este un mastodont greu de urnit în activități care să scoată oamenii din priză chiar la locul de muncă. Și asta fără să afecteze bunul mers al companiei.

Cu toate acestea, o echipă entuziastă de voluntari din cadrul HP Global eBusiness Centre, centrul de servicii de business al HP din București, a găsit secretul stării de bine la birou. Și nici măcar nu este un secret: rețeta succesului presupune dorință, imaginație, puțin spirit organizatoric și acțiune. Compania începe în această lună a treia ediție a programului „Winning with Wellness”, un program care se desfășoară la nivel global în cadrul companiei.

Plecând de la principalele surse de disconfort ale angajaților la birou, printre care se numără lipsa constantă a activității fizice, stresul îndeplinirii sarcinilor de fiecare zi sau lipsa de timp pentru aprofundarea unor cunoștințe absolut esențiale pentru o viață socială și urbană echilibrată, echipa de lucru a alcătuit un program de activități pe trei piloni. Primul presupune starea de bine fizică.

Sub această umbrelă, voluntarii organizează în fiecare an diferite activităţi şi competiţii sportive, în funcție de preferinţele colegilor. Pe lângă mișcare, angajații pot apela și la sfatul unor nutriționiști profesioniști, care îi pot ajuta să-și alcătuiască o dietă sănătoasă. Pentru că micul dejun sănătos a avut un succes absolut în primele ediții ale programului, compania are în prezent o „săptămână de wellness” la fiecare trei luni, săptămână în care angajații au la dispoziție fructe proaspete sau biscuiți dietetici în fiecare dimineață.

Cel de-al doilea pilon se concentrează pe starea de bine financiară a oamenilor. Angajații se pot înscrie la sesiuni de consultanță despre cunoștințele necesare în lucrul cu instituțiile financiare sau administrarea bugetului familiei. Aceștia pot învăța, de pildă, la ce să fie atenți când semnează contracte pentru instrumente financiare, ce înseamnă să aibă un card de credit sau cum să caute cele maibune soluții financiare pentru investițiile pe care și le doresc.

Pilonul al treilea este rezervat managementului stresului. Unele activități de birou pot fi extrem de solicitante, iar relaxarea devine esențială în detensionarea atmosferei și le permite oamenilor să-și recapete echilibrul. Astfel, angajații se pot înscrie la ședințe de masaj sau își pot programa o întâlnire cu un psiholog ori cu alți specialiști care îi pot ajuta în mod specific.

Programul „Winning with Wellness” este coordonat de o echipă de voluntari pasionați din companie, care, cu ajutorul unei platforme electronice online, disponibile tuturor angajaților, pun la punct în fiecare an o serie de activități care se bazează pe ceea ce au nevoie și le solicită colegii lor.

Programul „Winning with Wellness”, alături de alte programe care îmbunătățesc sănătatea și starea de bine a angajaților HP, a câștigat în 2012 premiul special Global Distinction, acordat de organizația americană National Business Group on Health, cea mai importantă organizație din SUA care apără drepturile în ceea ce priveşte protejarea sănătății angajaților din corporații. În cadrul aceleiași competiții, HP a câștigat și distincția Best Employer for Healthy Lifestyles, categoria Gold, pentru activitatea echipelor de Wellness ale companiei la nivel global.

Programul din România a fost recunoscut în cadrul HP pentru contribuția adusă și inițiativele excepționale  implementate, primind acolade la categoria „Best in Class” pentru Wellness.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •