Cum să faci din stres un prieten?

Kelly McGonigal, psiholog la Stanford University, este de părere că stresul nu este doar dăunător, ci are și părțile lui bune.

Din punctul ei de vedere, azi, stresul trebuie interpretat altfel. Stresul, spune Kelly, ne ajută să fim mai deștepți și mai sociabili..

Kelly a pornit de la un studiu realizat în rândul a 300.000 de americani, pe parcursul a opt ani. În tot acest timp, participanților la studiu li se adresau următoarele întrebări „Cât de stresați v-ați simțit în ultimul an” și „credeți că stresul este dăunător?”.

Rezultatele studiului au arătat că în cazul celor care se simțeau foarte stresați și care considerau că stresul dăunează sănătății, riscul de a muri ajungea la 43%.

La polul opusc, riscul de a muri era mult mai mic în cazul celor care deși se simțeau foarte stresați, nu considerau că stresul este atât de dăunător.

Citește și Eustres – De ce stresul poate avea efecte pozitive asupra noastră – studiu

Cercetătorii au ajuns la concluzia că de-a lungul celor opt ani de studio, în jur de 182.000 de americani au murit prematur doar pentru că erau de părere că stresul dăunează sănătății.

Prin urmare, modul în care ne raportăm la stres, spune Kelly, contează. O viziune pozitivă poate chiar salva un om de la a face un infarct prematur.

Un alt aspect pe care psiholoaga îl relevă este acela legat de oxitocină, acel hormon care ne face mai empatici, mai sociabili. Oxitocina, explică specialista, este un hormon care se eliberează ca răspuns la stres. Atunci când avem probleme, suntem stresați, simțim nevoia să povestim celor din jurul nostru ce ne macină, iar oxitocina are un rol important în acest comportament.

Kelly subliniază, în același timp, că oxitocina de protejează, în același timp, sistemul cardio-vascular. Prin urmare, daca simțim cum pulsul ne crește atunci când suntem stresați, oxitocina vine să se apere.

Alte detalii interesante despre motivele pentru care stresul ar trebui privit în mod pozitiv, aflați din clipul de mai jos.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •