Will Cuppy: „Piramidele au fost doar o campanie de marketing, iar lui Petru cel Mare îi plăcea să șterpelească peruci”

„Biografii necenzurate ale unor oameni celebri”, de Will Cuppy

Trec printr-o perioadă de redescoperire a istoriei. Care, apropo, nu a fost niciodată pasiunea mea. Dar uite că, brusc, m-a pălit interesul pentru romanul istoric. Așa se face că, de câteva luni, vizitez destinele unor personaje precum Petru cel Mare, Ludovic al XIV-lea, Ecaterina cea Mare, Henric al VIII-lea sau Caterina de Medici. Din carte în carte, căutând ce ar mai fi interesant de citit până nu îmi trece toana, am dat peste o “bijuterie” pe care mă grăbesc și mă bucur să v-o recomand: „Biografii necenzurate ale unor oameni celebri”, de Will Cuppy.

Mai întâi, câteva lucruri despre autor. Will Cuppy a fost un scriitor și jurnalist  american. A trăit între 1884 și 1949. În scrierile sale, realizate cu un umor sec și subtil, a satirizat orice: de la aroganța savanților, până la moravurile societății și cultura populară. Metoda sa de lucru era aceea de a citi tot ce găsea pe un anume subiect, pentru ca apoi să pună pe hârtie un eseu de maximum două pagini. Astfel, cunoștințele sale despre istorie și natură au devenit atât de vaste încât i-au permis să împletească descrierea observațiilor sale cu ironia și umorul.

Acum, să vă spun ce este cu această carte. Am ales s-o citesc pentru că speram să completeze ceea ce aflasem din literatura “serioasă”. Altfel spus, aveam farfuria cu mâncare în față și vroiam să-i adaug sare și piper, s-o condimentez cu câteva picanterii și detalii de culise. Dorința mi-a fost îndeplinită. Am aflat de la Cuppy ce slăbiciuni, ce obiceiuri alimentare ori de igienă, ce nivel al libidoului, ce precepte (i)morale aveau una sau alta dintre cele 26 de personalități alese să fie schițate. Kheops, Pericle, Alexandru cel Mare, Lucrezia Borgia, Petru cel Mare, Henric al VIII-lea, Elisabeta, Cristofor Columb și Montezuma sunt doar câteva dintre ele. Iată o scurtă selecție de “surprize” istorice:

„Kheops a construit Marea Piramidă în jurul anului 3050 î.Hr. După care s-a simțit mai bine.”

„Filip al II-lea al Spaniei a fost considerat primul rege modern pentru că suferea de arterioscleroză.”

„Ca legiuitor, Carol cel Mare era neobosit. Ținea câte două adunări ale nobililor în fiecare an, una în toamnă ca să mai facă niște legi, iar alta în primăvară, ca să le abroge.”

Despre cum a rezolvat Frederic cel Mare problema șomajului: „Se ducea să caute șomeri, iar când găsea câte unul, îl lovea în moalele capului cu un baston greu de bambus. Asta nu era o metodă științifică, dar dădea rezultate.”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •