Secretele din spatele succesului afacerilor de familie

Business versus familie: 42% dintre antreprenori afirmă că ar pune afacerea pe primul plan

Afacerile de familie care se bucură de succes sunt acelea care pot integra elementele practice cu inovaţia, strategia şi spiritul comercial, precum şi cu grija faţă de valorile familiei. Totodată, afacerile de familie se concentrează pe creştere prin formarea de noi talente, diversificarea producţiei şi procese de business mai eficiente.

Acestea sunt câteva dintre concluziile raportului lansat de EY şi Kennesaw State University’s Cox Family Enterprise Center, intitulat ”Staying power: how do family businesses create lasting success?”, care analizează peste 2.400 cele mai mari afaceri de familie de la nivel global.

Citește și STUDIU. În România, 98% dintre IMM-uri sunt firme ”de apartament”

„Afacerile de familie sunt vitale pentru economia globală. Ele reprezintă peste două treimi din numărul de companii la nivel global, asigurând între 50% şi 80% din totalul locurilor de muncă. De aceea, un astfel de studiu este extrem de relevant, deoarece ne permite să descoperim practicile şi caracteristicile remarcabile ale celor mai mari afaceri de familie. Din analiza noastră reies două elemente ca fiind esențiale pentru succesul pe termen lung al afacerilor de familie: grija pentru familie și pentru valorile familiei, combinată cu o guvernanţă corporativă foarte bine pusă la punct”, a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner.

Secretele succesului

Potrivit studiului, au fost identificate șapte elemente cheie în afacerile de familie, care le ajută să atingă succesul:

1. Afacerile de familie de succes acordă importanţă succesiunii

87% din respondenţi au identificat în mod clar cine este responsabil pentru procedurile de succesiune, ceea ce înseamnă că procesele de gestionare a tranziției, şi a posibilelor urgenţe apărute în acest proces, sunt bine stabilite.

2. Afacerile de familie promovează femeile în poziţii de conducere

La nivel global, 70% dintre respondenţi iau în considerare numirea unei femei ca viitor CEO. În medie, cinci femei ocupă poziţii manageriale de top în cadrul companiei, iar patru sunt în curs de pregătire pentru poziţii de leadership. Mai mult de jumătate dintre afaceri (55%) au cel puţin o femeie în consiliul de administraţie.

3. La nivel de guvernanţă, familia e pe primul loc

Majoritatea firmelor respondente (90%) dispun de un consiliu funcțional de directori, iar cele mai multe dintre aceste consilii includ membri de familie. Aproape jumătate dintre consilii (48,6%) sunt compuse exclusiv din membri de familie, şi doar 28% dintre ele au în cadrul lor un număr egal sau mai mare de membri cu drept de vot care nu fac parte din familie.

4. Comunicarea şi disputele constructive duc la o afacere sănătoasă

90% dintre participanții la studiu afirmă că se întâlnesc cu regularitate cu familia sau cu acţionarii pentru a discuta problemele de afaceri, iar 64% dispun de un consiliu de familie care se întruneşte cu regularitate.

5. Brandingul afacerii de familie generează încredere

76% dintre respondenţi declară că își poziționează business-ul ca afacere de familie în materialele publicitare, pe site-urile web, în social media, comunicate de presă şi/sau alte materiale promoţionale.

6. Sustenabilitatea este apreciată de afacerile de familie

Respondenţii au declarat că apreciază şi implementează practicile de responsabilitate socială corporativă (CSR) şi sustenabilitate, peste 50% afirmând că sunt dedicaţi practicilor CSR, iar un impresionant procent de 81% sunt angajaţi în acte filantropice. În plus, 85% dintre companii dispun de un cod de etică, 47% operează o fundaţie şi 37% afirmă că îşi vor creşte activităţile filantropice în 2015.

7. Spectrul riscurilor informatice

Cei mai mulţi respondenţi (75%) declară că au multă şi foarte multă încredere în faptul că afacerea lor abordează eficient problema riscurilor informatice. 85% dintre respondenți afirmă că se aşteaptă la o creştere a cheltuielilor pentru protecţia informatică. 25% dintre liderii de afaceri de familie nu ştiu cum le pot afecta riscurile informatice afacerea pe care o conduc. Dintre cei care conştientizează riscurile informatice, 55% cred că aceste riscuri sunt moderate sau mari.

Citește și „Gaura neagră”, cel mai important obstacol pentru antreprenori în dezvoltarea unei afaceri în România – EY

„În general, companiile chestionate au reuşit să rămână antreprenoriale şi dedicate inovării. Chiar şi cele mai vechi afaceri de familie incluse în studiu, aflate la a noua generaţie, au rămas dedicate acestor două principii. Astfel, aceste companii îşi onorează moştenirea antreprenorială fara a rămâne blocate în trecut, și evoluează conform noilor condiții ale industriei în care activează. De asemenea, având în vedere faptul că 64% dintre companiile studiate prevăd că se vor extinde pe alte pieţe în 2015, este evident faptul că sunt foarte orientate spre creştere”, a adăugat Alexandru Lupea, partener în cadrul Departamentului de audit financiar și Strategic Growth Markets Leader, EY România.

Provocările afacerilor din România

”Un număr important din afacerile active în România sunt afaceri de familie, care acum se află în procesul de succesiune la generaţia a doua. Acest proces implică o serie de provocări cum ar fi disponibilitatea fondatorilor de a realiza succesiunea, în ce măsură aceştia au succesori, cum sunt aleși aceștia şi cum sunt formați pentru a prelua afacerea. Pentru ca această tranziție la o nouă generație să se realizeze cu succes este nevoie de un plan de succesiune pe un orizont de timp foarte lung, chiar de zeci de ani, care să fie executat în mod consecvent. Optimizarea dintr-o perspectivă juridică și fiscală a tranziției trebuie avută și ea în vedere, ca și comunicarea succesorului. Aceasta din urmă este critică pentru menţinerea încrederii în business a părţilor interesate, de la angajaţi până la clienţi, furnizori şi bănci”, a mai spus Bogdan Ion, Country Managing Partner.

Despre studiu

Raportul se bazează pe datele colectate dintr-o bază de date care cuprinde informații despre 2.400 cele mai mari afaceri de familie de la nivel global. Această bază de date cuprinde cele mai mari afaceri de familie din cele mai importante 21 de pieţe la nivel global – Australia, Belgia, Brazilia, Canada, China, Franţa, Germania, Ţările Golfului Persic (Qatar, Bahrain, Kuweit, Oman, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite), India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Rusia, Coreea de Sud, Spania, Elveţia, Turcia, Marea Britanie şi SUA.

(Foto: private.nsbank.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •