5 sfaturi pentru antreprenori de la J. K. Rowling, autoarea romanelor Harry Potter

5 sfaturi pentru antreprenori de la J. K. Rowling, autoarea romanelor Harry Potter

Autoarea seriei de romane fantastice ,,Harry Potter”,  J. K. Rowling, a reușit cu poveștile ei pline de magie să ajungă în topul Forbes al miliardarilor. Ultima carte din serie, ,,Harry Potter și Talismanele Morții” a devenit chiar cea mai rapid vândută carte a tuturor timpurilor. Cum a reușit să aibă un asemenea succes?

În 1990, se străduia să își publice lucrările. Lucra ca secretară pentru Amnesty International, iar din lipsă de bani, a trebui să ceară ajutor de la stat.  Două decenii mai târziu, a devenit prima persoană miliardară în dolari din vânzarea de cărți.

Reușita ei a fost rezumată de cei de la openforum.com în cinci ponturi utile pentru orice antreprenor:

1. Nu te grăbi să îți lansezi produsele

Uneori, destinul trebuie lăsat să își facă treaba. J. K. Rowling a mizat pe răbdare și pe scoaterea pe piața a unui produs complet și muncit îndelung.

Chiar autoarea mărturisește: “Scrisesem deja două romane înainte să am ideea pentru Harry Potter și nu am încercat să le public. Cred că a fost o decizie bună, nu cred că erau prea grozave”.

2. Când simți că ai o idee bună, ține-te de ea

Uneori punem prea mult sub semnul întrebării ideile pe care le avem. J. K. Rowling a știut că are un subiect de carte bun și fără să stea prea mult pe gânduri  a construit o poveste de milioane.

Ideea de a scrie Harry Potter  i-a venit autoarei atunci când se aștepta mai puțin: ”Călătoream cu trenul între Manchester și Londra și ideea pur și simplu mi-a venit. Ore întregi m-am gândit, apoi, la cum ar trebui să fie Hogwarts. Când am ajuns la King’s Cross, mare parte din personaje erau deja inventate”.

3. Fii perseverent

În 1991, Rowling a plecat ca profesoară de engleză în Portugalia. S-a măritat în anul următor cu primul ei soț de care a divorțat în 1993. Anul următor s-a mutat în Scoția. În acest moment al vieții era o mama singură, șomeră. În 1995, a scris ,,Harry Potter și Piatra Filozofală”. 12 edituri au refuzat atunci să îî publice cartea.

Ea a perseverat și  a reușit, ani mai târziu, cu personajul ei, Harry Potter să inspire o lume întreagă.

4. Nu lăsa pe nimeni să te îndepărteze de țelul tău

O mică editură, Bloomsbury, a acceptat să publice prima carte din seria Harry Potter . Chiar și atunci, lui J. K. Rowling i s-a spus că nu are șase să facă bani dintr-o carte pentru copii.

Nu s-a lăsat descurajată de sfaturile primite, iat toate cele șapte romane din serie au bătut recorduri de vânzare.

5. Fiecare dintre noi are modul său unic de a aduce o contribuție în lume

J. K. Rowling nu a căutat succesul sau faima cu orice preț. Își dorea doar să facă lumea mai plăcută, în mod special lumea copiilor, cu poveștile ei: ”Scriam doar lucruri despre care îmi plăcea să citesc când eram mai tânără. Nu mă așteptam ca atâtor oameni să le placă ce scriu”.

  • 4
  •  
  •  
  •  
  •