Lecții de succes de la un jucător profesionist de poker

lectii de la jucatorii de poker

Antreprenorii au nevoie de multă perseverență, rolul lor principal fiind de a soluționa probleme încontinuu, în ciuda egoului și a oboselii. Și pokerul este similar, succesul nu vine peste noapte și nu mulți rezistă jocului lung. Pentru că deciziile trebuie luate pe baza informațiilor incomplete și dacă nu urmezi o cale care să îți dea un avantaj clar, nu vei reuși. Și nu este ușor să te ții de o strategie când suferi pierderi pe termen scurt.

Ceea ce înveți din jocul de poker profesionist îți poate oferi un avantaj pe care școala nu ti-l poate oferi. A trece peste micile pierderi în drumul spre „the big win” este foarte important atât în mediul de afaceri cât și în pokerul profesionist. Iată câteva sfaturi din poker de care să îți aduci aminte când treci prin perioade complicate. 

  1. Ține-te de principiile tale chiar și atunci când te simți sub presiune și te gândești să le abandonezi. Când reușești în ciuda obstacolelor atât tu cât și echipa ta ajungeți mai puternici, curajoși și mai concentrați. De exemplu poți să ai un șir de pierderi, dar dacă analizezi și constați că strategia folosită funcționează, atunci înseamnă că trebuie să persiști.
  2. Fii deschis să pivotezi aceste principii, însă doar atunci când informații noi contrazic părerile formate anterior. De exemplu, în poker un jucător poate să își dea de gol ticul de nervozitate, un altul brusc dublează miza, toate lucrurile acestea trebuie analizate rapid și strategia reevaluată. Transformă slăbiciunile în atuuri din mers. Mai mult, ascultă-ți colegii, lucrul acesta îți dezvoltă abilitățile de ascultare și limitează deciziile de moment. Este dificil să asculți sugestii sincere, dar tratează-le ca pe niște oportunități.
  3. Acceptă înfrângerile și mergi mai departeCurbele de câștig nu sunt liniare, câteodată mai și pierzi, la fel ca în poker. Însă atunci când înveți ceva din aceste experiențe vei fi mai puternic și mai pregătit să câștigi pe termen lung. Cinismul nu are ce căuta în mediul de afaceri, evenimente nefericite se vor întâmpla dar contează cum reacționezi la ele.
  4. Nu te lăsa păcălit de caracterul aleatoriu. Un șir de câștiguri uimitoare te pot face să crezi că ești invincibil, iar asta te lasă predispus la a alege strategii pierzătoare. Rareori ești singurul de vină atunci când ceva merge prost, dar asta este valabil și pentru când lucrurile merg bine. Dacă nu analizezi ariile de îmbunătățire vei fi vulnerabil la pierderi.

În același timp folosește-te de temeri pentru că trebuie să fii cu doi pași înaintea competitorilor. Pentru a reuși acest lucru trebuie să îți învingi anxietatea, grijile nu au ce căuta într-un startup pentru că transformă parteneriatele în ceva urât.

Și niciodată nu strică să ai un ”poker face” bun.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •