Tu cu cine faci business? Topul domeniilor economice expuse riscului de neplată

Cele cinci funcțiuni de care ai nevoie oricând

Economia României dă semne de revenire însă, dincolo de datele de pe hârtie, de creşterea PIB-ului din statistici, realitatea ascunde riscuri semnificative. Cel de neplată, în general indisciplina din contracte, rămâne încă la un nivel ridicat, nu puţini fiind oamenii de afaceri care afirmă că plata la timp a facturilor reprezintă un fel de Fata Morgana.

Potrivit unei analize realizată de analiştii de la KeysFin, valoarea totală a facturilor restante se situa, la finalul lui 2014, la 57,8 miliarde de lei, în creştere faţă de anul anterior (57,7 miliarde lei) şi la un nivel apropiat de cel înregistrat în vârful crizei economice (2010-2012).

Cele mai multe facturi neachitate erau înregistrate în industria prelucrătoare, de 13,99 miliarde lei. La un nivel apropiat se situează comerţul, cu o cifră totală de 13,16 miliarde lei.

image001 (1)

Statistica KeysFin arată, astfel, că domeniile cu cel mai ridicat risc de neplată din economia românească sunt industria prelucrătoare (26%), comerţul şi reparaţia autovehiculelor (24%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică (14%) şi construcţiile (13%).

În clasament se mai situează, cu procente importante, transporturile şi agricultura, cu câte 6%, comunicaţiile cu 5 procente şi activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, cu 5%.

Cele mai multe firme care nu îşi plăteau la timp facturile erau din sectorul comerţului (6502) , urmate de cele din domeniul industriei prelucrătoare (3749), activităţi ştiinţifice şi tehnice (3461) şi construcţii (2752). Cu mai mult de 1000 de firme indisciplinate din punct de vedere al onorării contractelor se mai aflau tranzacţiile imobiliare, agricultura şi informaţii & comunicaţii.

Potrivit analiştilor de la KeysFin, estimările arată că intervalul 2015-2016, chiar dacă încă nu există date oficiale, se situează pe coordonate similare.