Facebook, dat în judecată – Ce despăgubiri ar trebui să plătească rețeaua de socializare

Facebook, dat în judecată - Ce despăgubiri ar trebui să plătească rețeaua de socializare

Compania Facebook a fost data în judecată, potrivit LinkedIn.com. Rețeaua de socializare creată de Mark Zuckerberg este acuzată de scanarea sistematică a mesajelor private ale utilizatorilor cu scopul de a vinde diferite informații utile companiilor de publicitate.

facebook

Pe de altă parte, însă, întregul model de afaceri al Facebook este construit pe monitorizarea a ceea ce scriu utilizatorii, a lucrurilor la care ei dau like sau share.

Facebook a tot fost criticat pentru lipsa de transparență. Doi utilizatori, Matthew Campbell, din Arkansas și Michael Hurley, din Oregon, însă, au considerat că acum rețeaua de socializare a mers prea departe. Prin urmare, ei au decis să intenteze proces în numele a 166 de milioane de utilizatori din Statele Unite ale Americii sub acuzația că mesajele lor au fost exploatate fără consimțământ.

Mai precis, Facebook este acuzat că identifică linkurile site-urilor (url-urile) pe care userii le trimit în mesajele private pentru ca apoi să caute site-urile respective și să realizeze un profil al persoanelor.

„Ideea că mesajele de pe Facebook sunt, teoretic, private, este una profitabilă pentru Facebook. Oamenii cred că ei comunică fără să fie supravegheați și ajung să dezvăluie lucruri pe care în mod normal nu le-ar fi dezvăluit dacă ar fi știut că cineva îi monitorizează”, spun Campbell și Hurley în acuzație.

Facebook neagă acuzațiile, potrivit Bloomberg, iar un reprezentant al companiei a declarat că brandul se va apăra viguros în cadrul procesului. Compania va trebui practic să demontreze dacă și cum păstrează echilibrul între conceptul de rețea de socializare și vânzarea de informații către agențiile de publicitate.

Matthew Campbell și Michael Hurley cer despăgubiri fie de 100 de dolari pentru fiecare zi în care intimitatea lor a fost violată, fie 10.000 de dolari pentru fiecare utilizator care se consideră afectat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •