O lume concurentă

Concurenta intr-o lume comerciala

Două prăvălii cu un profil foarte asemănător se află vizavi una de alta, pe aceeaşi stradă. Într-o zi, unul dintre comercianţi pune în geam un anunţ: zahăr – 6 lei/kg. A două zi, magazinul de peste drum anunţă şi el: zahăr – 5,5 lei/kg. În replică, în următoarea zi, vecinul coboară preţul la 5 lei. Şi tot aşa, până când, enervat, unul dintre patroni se duce la celălalt: „Ce facem, domn’le? În ritmul ăsta, o să dăm amândoi faliment!”. „Te înşeli, eu n-o să dau, pentru că nu vând zahăr.”

Fireşte că o astfel de tranşare simplă şi directă a situaţiei nu e posibilă în viaţa reală. Cu atât mai puţin în zilele noastre, când complexitatea pieţei mondiale a crescut exponenţial. Concurent nu-ţi mai este doar vecinul de magazin, supermarketul din colţ sau fabrica din judeţul alăturat. Competiţia e globală şi poate răsări de oriunde, inclusiv de pe un vas ancorat undeva, într-un port fără nume.

Şi ameninţările nu se opresc aici. Factori dintre cei mai surprinzători încep să-şi facă loc în ecuaţie, într-o lume interconectată la maximum. Unul poate fi cel demografic: schimbul de ştafetă dintre generaţii pune în faţa furnizorilor de produse sau servicii un alt consumator, cu un alt comportament şi alte aşteptări. Preţul forţei de muncă modifică peste noapte polii de interes din geografia industriilor. Un conflict armat dintr-un colţ al lumii face ca bursele să o ia razna în celălalt capăt al Pământului. Ca să nu mai vorbim despre tehnologie, inovaţie şi internet, acceleratori ai vitezei cu care au loc toate aceste mutaţii.

În aceste împrejurări, actorii economici sunt obligaţi să urmărească foarte atent nu doar cum evoluează propriile echipe de vânzători sau mişcările competitorului direct în piaţă, ci şi ceea ce se întâmplă în lume, peste tot în lume, şi în aproape orice domeniu.

Pare o misiune imposibilă? Chiar este, dar nu strică să facem acest exerciţiu de observare şi punere în context, pentru că va trebui să-l facem tot mai des şi e bine să fim antrenaţi.

(Foto: Mark Goebel, www.flickr.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •