Ar trebui ca business-urile să mizeze pe bitcoin?

Ar trebui ca business-urile sa mizeze pe bitcoin?

Natura anonimă a monedei Bitcoin face abuzurile să fie posibile, permițând tranzacții care sunt în mod deliberat greu de urmărit. Un astfel de caz a avut loc vara aceasta, când un grup de hackeri a solicitat, de la rețeaua de televiziune prin cablu HBO, un total de 7.5 milioane de dolari în bitcoin, amenințând cu publicarea unor seriale încă nelansate.

Cu mai multe varietăți în circulație online (inclusiv Bitcoin, Zcash și Litecoin), popularitatea monedelor digitale nu a fost niciodată mai mare ca acum. Fiecare dintre acestea reprezintă o nouă amenințare de fraudă pentru utilizatorii de internet, business-urile fiind principalele ținte.

Ce sunt monedele digitale? Pentru unii, monedele digitale sunt o idee genială, care va liberaliza afacerile. Pentru alții, ele sunt un instrument al răului, care ar putea dăuna celor care le folosesc.

Iată ce spune Eric Schmidt, președintele executiv al Google: „Bitcoin este o realizare criptografică remarcabilă. Abilitatea de a crea ceva ce nu poate fi duplicat în lumea digitală are o valoare enormă. Arhitectura Bitcoin, literalmente abilitatea de a avea aceste registre care nu pot fi reproduse este o evoluție uimitoare.”

În tabăra opusă este șeful de la JP Morgan, Jamie Dimon, care a declarat că Bitcoin este o „fraudă” periculoasă, potrivită doar pentru utilizarea sa de către dealerii de droguri, criminali și oameni care locuiesc în locuri precum Coreea de Nord.

„Moneda nu va avea succes. Nu poți avea un business în care oamenii pot inventa o monedă din aer și consideră că oamenii care o cumpără sunt cu adevărat inteligenți”, susține Jamie Dimon.

Citește și: Cum fac angajații companiile mai vulnerabile, din interior

Trecând peste această hiperbolă, moneda digitală sau criptomoneda poate fi definită ca un tip de monedă non-fizică. Asta înseamnă că nu reprezintă bancnote sau monede. De asemenea, asta înseamnă că poate fi transmisă sau schimbată numai prin mijloace electronice. De obicei, permite un grad înalt de anonimat, tranzacții instantanee și transferuri fără frontiere a proprietății.

Motivul pentru care hackerii sunt încântați de Bitcoin nu se datorează în special datorită deficiențelor de securitate inerente ale sistemului. Anonimatul este ceea ce îl fac atât de atractiv.

Tehnologia descentralizată a Bitcoin-ului permite plăți sigure și depozitare de bani care nu necesită bănci sau nume de persoane. Ajuns pe mâini greșite, acesta poate fi un instrument ideal pentru a face tranzacții care sunt în mod deliberat greu de urmărit.

În prezent, securitatea în lumea monedelor digitale este încă în fază incipientă. Companiile care nu sunt destul de familiarizate sau nu au încredere suficientă în avantajele criptomonedelor, ar putea fi tentate să se țină departe de această zonă până când lucrurile se vor îmbunătăți. Dar, cu măsurile corespunzătoare, Bitcoin are potențialul de a revoluționa industriile din întreaga lume.

Lee Murphy, proprietar al software-ul de contabilitate Pandle, consideră că Bitcoin prezintă avantaje enorme pentru afaceri: „Cred că Bitcoin va fi un instrument util pentru întreprinderi, în special în ceea ce privește plățile între companii pe plan internațional. De exemplu, trecere la criptomonede înseamnă că vei depinde din ce în ce mai puțin de fluctuațiile cursurilor de schimb dintre piețe”.

Înșelătoriile frecvente cu Bitcoin ar putea să ți se pară cunoscute. Acestea includ:

  • descărcări de malware și phishing;
  • scheme de piramide Bitcoin;
  • scheme de investiții Bitcoin;
  • schimburi false de valută.

În cazul bitcoin-urilor deținute de către companii, portofelele electronice cu mai multe semnături reprezintă o metodă foarte bună de protecție împotriva hackerilor. O altă soluție ar fi setarea de solicitare a două autorizații separate, de la două părți separate, înainte de emiterea de bitcoin. Dacă prima parte ar fi business-ul în cauză, cea de-a doua parte implicată ar fi un serviciu care să monitorizeze tranzacția împotriva fraudelor, sporind securitatea conturilor.

Citește și: Doar 12% dintre organizații sunt capabile să detecteze un atac cibernetic sofisticat

Protecția actualizată periodic este cea mai bună măsură de precauție împotriva hackerilor și a virușilor. În plus, pregătirea angajaților și conștientizarea riscurilor asigură o activitate lipsită de incidente neplăcute.

Foto: shepardhumphries / pixabay.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •