Cum s-a prăbușit imperiul lui Jamie Oliver și de ce a dat greș în antreprenoriat

Jamie Oliver a construit un imperiu

Să deții propriul restaurant este un vis pe care mulți pasionați de gătit îl au, iar în momentul în care ești un bucătar celebru, acest lucru ar putea părea extrem de simplu și cu un succes garantat. Totuși, nu a fost și cazul lui Jamie Oliver, unul dintre cei mai celebri bucătari din lume. Jamie a construit un imperiu, însă nu a trecut prea mult timp până l-a văzut prăbușindu-se.

Citește și: Cum adaugi emoție conținutului tău și de ce ar trebui să o faci

Doar trei dintre cele 25 de restaurante ale bucătarului britanic vor rămâne deschise, restul – au intrat în faliment și au fost închise.

Oliver a spus următoarele despre acest eșec: „Sunt profund întristat de acest rezultat și aș dori să mulțumesc întregului personal și furnizorilor noștri care și-au pus inima și sufletul în această afacere de peste un deceniu. Apreciez cât de dificil este acest lucru pentru toți cei afectați. Aș dori, de asemenea, să mulțumesc tuturor clienților care s-au bucurat și ne-au sprijinit în ultimul deceniu. A fost o adevărată plăcere să vă servesc”.

Au trecut peste zece ani de când s-a lansat brandul italian a lui Oliver Jamie, în 2008. Cum ar putea să eșueze atât de repede afacerea unei celebrități?

Închiderile masive din 2019 nu sunt o noutate. În 2014, The Guardian a raportat că un alt șir de restaurante inspirate de către Jamie Oliver – Union Jacks – se închideau. Eșecul micului lanț de restaurante nu a fost atât de surprinzător, asta pentru că mâncărurile erau „bune, dar relativ… banale”.

Aceeași sursă a arătat, de asemenea, că restaurantele lui Oliver au avut probleme, de mult timp. În 2017, au analizat cifrele din anul precedent și au dezvăluit că, deși au înregistrat un profit de 2,4 milioane de lire sterline în 2015, 2016 a adus cu sine o pierdere de 9,9 milioane lire sterline. O mare parte a acestei pierderi s-a cauzat faptului că Jamie Oliver a ieșit dintr-un proiect care fusese planificat pentru King’s Cross. În ciuda acestei pierderi masive, lucrurile mergeau încă destul de bine. Cu toate acestea, până în 2018, The Telegraph a scris că unele dintre cele peste 40 de locații italiene ale lui Jamie urmau să se închidă.

Dar s-au întâmplat și alte lucruri, pe fondul unei fluctuații masive de personal. Oliver și-a închis lanțul de magazine de bucătărie – Recipease, în 2015. Punctele de presă au încetat să mai distribuie revista sa de produse alimentare, în 2017.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •