Ce tipuri de afaceri vor beneficia de Legea Business Angels

Aproximativ 500 de companii ar putea beneficia în următorul an de fonduri totale de 5-10 milioane euro din partea investitorilor – business angels. Cele mai interesante afaceri pentru investitori vor fi cele din IT, servicii şi turism, apreciază oamenii de afaceri.

„Cred că se vizează în jur de 500 de companii pentru investiţii business angels în următoarele 12 luni şi vor fi implicate sume cuprinse între cinci şi 10 milioane euro global. Când va ajunge la maturitate piaţa, probabil va permite mai mult”, a declarat marţi Florin Jianu, fostul ministru delegat pentru IMM-uri şi turism, la o conferinţă organizată de Coaliţia pentru Dezvoltarea României.

Citește și Legea Business Angels. Cine poate deveni investitor şi care sunt beneficiile

Marius Ghenea, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori din România, a susținut că investiţiile de acest tip se vor grupa pe zonele de afaceri cu potenţial mare de creştere şi care au nevoie de capital, precum cele din domeniile IT şi tehnologie, servicii sau turism, conform Mediafax.

Totodată, Ghenea a adăugat că, deşi legea a fost adoptată, trebuie creat cadrul pentru aplicarea ei şi este necesară formalizarea cadrului de întâlnire între investitor şi antreprenor, în principal pentru că business angels nu se regăsesc în acelaşi cadru cu start-up-urile.

”În acest sens, legea incubatoarelor şi acceleratoarelor de afaceri ar putea să rezolve aspectul. Există deja acceleratoare şi incubatoare de afaceri, este cel mai bun loc unde se pot întâlni. Trebuie să vedem cum facem, dacă organizăm concursuri de proiecte, sub ce formate, să vină antreprenorii să-şi prezinte proiectele”, a punctat Ghenea.

Citește și Sfaturi pentru antreprenori, de la liderii de business de succes

Pe de altă parte, Dragoş Petrescu, proprietarul lanţului de restaurante City Grill a notat că de Legea Business Angels vor beneficia start-up-urile şi hub-urile.

Legea Business Angels prevede că un investitor persoană fizică poate contribui cu minimum 3.000 de euro şi maximum 200.000 euro la o afacere a unei companii tinere, pentru maxim 49% din capitalul acesteia. Investitorul este scutit de impozit pe veniturile din dividende timp de cinci ani şi pe veniturile din diferenţa preţului pe părţile sociale deţinute atunci când va ieşi din afacere, dar nu mai devreme de trei ani de la dobândirea participaţiei.

(Foto: answersafrica.com)