Orlando Szasz, de la antreprenor la Business Angel

Orlando Szasz, de la antreprenor la Business Angel

Orlando Szasz, fondatorul Renania, şi-a lăsat “copilul”, ajuns la majorat, pe mâinile unui executiv, pentru a se concentra pe propria platformă de Business Angel. Pe ce criterii alege să investească în noi companii omul de afaceri din Târgu Mureş, care a pus bazele unui business de peste 25 milioane de euro în domeniul furnizării de echipamente şi sisteme pentru securitate şi sănătate în muncă, puteți afla din interviul de mai jos.

Care a fost elementul declanşator care v-a determinat să lăsaţi business-ul Renania pe mâinile unui profesionist?

Compania se apropia de “majorat”. Îi dedicasem aproape 16 ani de viaţă. O adusesem într-o poziţie onorantă de leadership. Îmi doream mai mult timp pentru proiectele personale şi, de ce nu, alt tip de provocări – vezi deschiderea pentru consultanţă oferită antreprenorilor la început de drum, printr-o platformă dedicată, din postura de Business Angel. (Mai multe puteti descoperi pe www.orlandoszasz.com).

În plus, Florentina Taudor, executivul recrutat pentru poziţia de CEO la Renania, a confirmat aşteptările. Trei ani mai târziu, misiunea de a duce Renania pe frecvenţa tehnologiei contemporane a devenit o realitate. A fost o alegere bună, soldată cu rezultate expresive în dezvoltarea companiei.

Cât de implicat mai sunteţi, acum, în companie? Ce atribuţii v-ați păstrat, mai exact?

Sunt acţionar, împreună cu fratele meu, alături de care am şi fondat Renania, în urmă cu 20 de ani. Rolul meu actual e mai degrabă unul de consultant extern. Validez cu CEO-ul direcţiile strategice, investiţiile, urmăresc evoluţia la scară macro.

Care ar fi avantajele trecerii de la sistemul de management antreprenorial la cel cu profesionişti?

Personal, nu cred că managementul antreprenorial e neprofesionist. Dacă a dus la rezultate timp de 16 ani, probabil că există un fundament profesional în modul în care au fost făcute lucrurile.

Ce apreciez, însă, la Florentina Taudor, CEO-ul Renania, e modul în care îşi foloseşte experiența de management dobândită în multinaţionale şi la EMBA, dublând-o cu prognoze şi observaţii privind dinamica industriei, într-o manieră foarte analitică. Un mix interesant între intuiţie, lectură printre rânduri a informaţiilor care ne pot ajuta în dezvoltarea companiei şi condensarea precisă a tuturor acestora, declinată în direcţia de urmat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •