Profit, scalabilitate şi oameni pozitivi, cu atitudine și caracter

Orlando Szasz, de la antreprenor la Business Angel

În calitatea pe care mi-am asumat-o de mai bine de un an, aceea de Business Angel, pentru a fi convins să finanţez un nou proiect, am nevoie de prezenţa concomitentă a mai multor elemente. Vorbim aici despre idee, despre capacitatea iniţiatorului de a implementa „nemţeşte” în practică acea idee şi, nu în ultimul rând, despre calitatea umană a celui care îmi propune parteneriatul. Până în momentul de faţă, aproximativ 10% dintre proiectele care mi s-au propus spre susţinere au ajuns să se materializeze, îndeplinind aceste criterii. Sunt deschis la propuneri din aproape orice domeniu, atâta timp cât este vorba despre activităţi legale. Mărturisesc totuşi că am o afinitate mai mare pentru domenii precum ecologia, agricultura şi sportul. Dar, indiferent de industrie, din perspectiva mea, într-o afacere, sunt importante următoarele elemente: să poată fi generatoare de profit, să fie scalabilă şi să îmi ofere plăcerea de a lucra alături de oameni pozitivi, cu atitudine și caracter. Vârsta nu contează în antreprenoriat. Cred că şi o persoană de 35-40 de ani, fost angajat până atunci, are şanse foarte bune de reuşită, dacă îşi pune în valoare toată experienţa acumulată şi dacă spiritul său antreprenorial a rămas intact şi nealterat. Aş sublinia faptul că şi antreprenorii, şi angajaţii fac parte din acelaşi ecosistem. Nu prea pot exista nici antreprenori fără angajaţi, nici invers. Prin urmare, este vorba până la urmă despre o singură echipă, în care doar rolurile sunt diferite. Totuşi, dacă ar fi să menţionez un atribut prin care un antreprenor se deosebeşte semnificativ de un angajat, acela ar fi apetenţa pentru risc.

De aceea, înainte de a-ţi lansa propria afacere, cred că cel mai util este să identifici dacă, prin ceea ce vrei tu să faci, reuşeşti să te diferenţiezi suficient de mult de concurenţă, astfel încât cumpărătorul produselor sau al serviciilor tale să te prefere.

În 1996, Orlando Szasz, împreună cu fratele său, a pus bazele Renania, o companie din domeniul importurilor şi distribuţiei de echipamente de protecţie. Din 2012, a cedat managementul companiei unui manager profesionist şi se implică în proiecte de tip start-up.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •