Economia continuă să crească, inflaţia ridică semne de întrebare

Economia continua sa creasca, inflatia ridica semne de intrebare

Economia României va continua să crească temperat în următoarele şase luni, evoluţia semnificativă a consumului şi rezultatele pozitive aşteptate în agricultură urmând să asigure produsului intern brut un avans de peste 4%. Cel puțin acestea sunt estimările oamenilor de afaceri chestionaţi de KeysFin, în cadrul barometrului semestrial privind starea business-ului românesc. Investitorii privesc cu îngrijorare spre inflaţie, estimând creşterea semnificativă a preţurilor, pe fondul deciziilor administrative şi a evoluţiei cursului valutar.

Optimismul moderat marcat de oamenii de afaceri, în cadrul barometrului realizat la sfârşitul anului trecut, se confirmă în prezent, evoluţia generală a economiei încadrându-se în tendinţele anticipate de investitori.

După un început de an pozitiv în majoritatea sectoarelor economice, în partea a doua a anului investitorii estimează că PIB-ul îşi va accentua creşterea, în principal pe fondul majorării cheltuielilor de consum.

„Creşterea salariului minim, a veniturilor din sectorul bugetar, vor influenţa în sens pozitiv consumul, principalul motor al economiei. Iar datele raportate de agricultura românească vor contribui la această tendinţă”, spun analiştii.

Economia continua sa creasca, inflatia ridica semne de intrebare

Cifrele arată că 72% dintre managerii participanți la sutdiu estimează o creştere a PIB-ului între 4,2-4,7%, 16% văd o evoluţie de peste 5%, iar 8% consideră că PIB-ul va creşte cu mai puţin de 4%.

Dintre cei chestionați, 4% au evitat să răspundă, considerând că, în prezent, sunt prea multe necunoscute în descifrarea evoluţiei economiei în partea a doua a anului.

În ceea ce privește părerea lor asupra sectoarelor cu cele mai bune performanțe în a doua parte a anului, 64% dintre investitori au indicat comerţul (în special cel alimentar), 23% îşi pun bazele în evoluţia pozitivă a agriculturii, iar 10% în sectorul construcţiilor imobiliare. În topul răspunsurilor urmează turismul (8%), transporturile (7%) şi sectorul serviciilor, în principal al celor prestate populaţiei (4%).