Ghidul taxelor din industria petrolului și a gazelor naturale din România

Ramona Jurubita: Ghidul taxelor din industria petrolului și a gazelor naturale din România

Fiscalitatea a devenit un subiect din ce in ce mai discutat pentru societatile care activeaza in industria petrolului si a gazelor naturale, mai ales odata cu introducerea taxelor suplimentare de la 1 februarie 2013.  Anul 2014 va reprezenta, de asemenea, un moment de cotitura deoarece se vor discuta si pune bazele unui nou sistem de impozitare al acestui sector, menit sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2015, informează un comunicat al KPMG, remis Manager Express.

„Mai mult, noile reglementari in vigoare de la 1 ianuarie 2014, care prevad aplicarea unei cote de 1,5% asupra asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor, vor avea un impact semnificativ si asupra acestei industrii. Desi impozitul nu se aplică acelor construcții pentru care se datorează impozit pe clădiri sau construcțiilor deținute de stat sau care urmează să fie trecute în proprietatea acestuia, totusi se va datora pentru puțuri de gaz și petrol, rețele și conducte de țevi, active care beneficiau de scutire inainte. De aceea, este important ca fiecare societate care activeaza in acest domeniu sa revizuiasca modul de determinare a bazei impozabile pentru calculul taxei, de exemplu, in sensul identificarii elementelor care din punct de vedere contabil și fiscal pot fi scoase din valoarea constructiilor și clasificate ca elemente distincte”, afirma Ramona Jurubita, Tax Partner KPMG, Deputy Head of Taxation.

Totusi, in ciuda dificultatilor care pot aparea din punct de vedere fiscal, acest sector prezinta oportunitati care il face extrem de atractiv pentru investitori, cum ar fi descoperirile recente din Marea Neagră, și posibilitatea de a exploata gazele de șist.

În acest context, KPMG Romania a lansat prima ediție a Ghidului taxelor din industria petrolului și gazelor naturale din România.  Acest ghid a fost proiectat pentru a oferi o imagine de ansamblu a fiscalității din România, precum și a impozitelor și taxelor specifice industriei petrolului și gazelor. Ghidul a fost structurat în patru părți, după cum urmează:

  • Prima parte prezintă o imagine de ansamblu asupra rezervelor de petrol și gaze existente la nivel național, precum și a consumului de petrol și gaze din România;
  • A doua parte conține informații privind principalele taxe aplicabile unui societăți din acest domeniul, mai exact modul de calcul al rezultatului fiscal, tratamentul din punctul de vedere al TVA al principalelor tipuri de tranzacții desfășurate de societăți, tratamentul din punctul de vedere al impozitului pe veniturile nerezidenților, accize, taxe vamale și taxe locale.
  • Partea a treia tratează taxele specifice aplicate în industria de petrol și gaze naturale, și anume redevențele ce ar trebui suportate de societățile ce exploatează sau transportă aceste resurse sau suprataxarea aplicată ca urmare a descentralizării pieței gazelor naturale.
  • Ultima parte prezintă câteva aspecte generale cu care se confruntă o societate ce desfășoară activități de explorare și exploatare, printre care regimul valutar aplicabil tranzacțiilor și implicațiile contractelor specifice acestei industrii.

Despre KPMG
KPMG este rețeaua globală de firme de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanță fiscală și în domeniul afacerilor. Ne desfășurăm activitatea în 156 de țări și avem 152.000 de angajați în firmele membre din întreaga lume. Societățile independente membre ale rețelei KPMG sunt afiliate la KPMG International Cooperative (‘KPMG International’), o entitate elvețiană. Fiecare societate KPMG este din punct de vedere legal o entitate separată și distinctă și se descrie ca atare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •