Schimbare 3.0: folosirea social media pentru a ţine aproape angajaţii

Elena Badea, Director de Marketing EY Romania

de Elena Badea, Director de Marketing şi Comunicare, EY România

Într-o lume a afacerilor globalizate, cu aşteptări din ce în ce mai mari şi cu influenţa în creştere a social media şi a networking-ului, companiile sunt aflate în situaţia de a căuta noi metode pentru a angrena angajaţii în rezolvarea problemelor organizaţiei. Folosirea social media de către companii oferă multiple posibilităţi, nu doar pentru a atrage atenţia asupra mesajelor cheie, dar şi pentru a crea un mediu de colaborare concentrat pe îmbunătăţirea afacerii.

Multe studii au analizat cele mai eficace moduri de a folosi social media pentru a antrena publicul – fie consumatori sau clienţi – dar puţine analize au fost realizate pentru a vedea cum aceste platforme interactive pot fi folosite pentru creşterea gradului de implicare a angajaţilor propriei organizaţii, în sensul colaborării dintre aceştia.

Citește și C-suite îşi adaugă un nou rol în tehnologie şi IT, Chief Digital Officer

Noile tehnologii permit organizaţiilor să îşi antreneze angajaţii într-un dialog reciproc, care nu era posibil prin comunicarea clasică prin email. Un mediu de muncă în care lucrează mai multe generaţii presupune multiple canale de comunicare. Mesajele de tip SMS, postările pe Twitter sau Yammer, tagging-ul, scrierea pe bloguri, postarea de videoclipuri şi încărcarea de fotografii au devenit metode de comunicare larg utilizate.

În 2025, cei care fac parte din generaţia Y (Millennials) vor forma majoritatea persoanelor aflate în câmpul muncii. Este de aşteptat ca această generaţie să aibă comportamente, valori şi atitudini diferite, ca o consecinţă a schimbărilor tehnologice şi economice provocate de dezvoltarea internetului. Deşi nu există un consens legat de perioada exactă a naşterii milenialilor, există percepţia generală că această generaţie de angajaţi va fi mult mai orientată către tehnologie decât cele anterioare. Potrivit Pew Research Center, aceştea sunt încrezători în forţele proprii, deschişi, optimişti şi receptivi la noi idei şi stiluri de muncă. Ei sunt prima generaţie din istorie „mereu conectată” şi pentru a-i ţine aproape, angajatorii vor fi nevoiţi să regândească strategiile de comunicare cu aceştia.

Citește și De la print la digital: schimbarea la faţă a media

De aceea, includerea şi folosirea social media în strategiile de comunicare ale companiilor aduce mai multe beneficii decât potenţiale riscuri. Social media şi networking-ul pot facilita dialogul, intregra rapid angajaţii în cultura organizaţională a unei companii şi crea repede sentimentul de apartenenţă la o comunitate. În concluzie, companiile ar trebui să încorporeze rapid noi metode de folosire a social media în contextul de business.

Exemple de instrumente care pot fi folosite pentru a creşte rata de implicare a angajaţilor

Exemple de intrumente social media

Categorii de instrumente social media

Yammer

Jive

Connections

Micro bloggingEste o formă de blogging unde utilizatorii postează noutăţi pe scurt sau mesaje în ordine cronologică. Principala valoare adăugată este posibilitatea de a comenta posturile altcuiva, în acest mod generându-se o conversaţie.

Wordle

Tagxedo

Easly

Storyline

Instrumente de vizualizareOferă tehnici de transformare a conţinutului şi a datelor în grafice semnificative.

Poll Everywhere

Yammer

Sondaje de opinieReprezintă instrumente online pentru sondaje de opinie ce arată imediat rezultatele unei audienţe virtuale. Multe servicii permit utilizatorilor să răspundă la astfel de sondaje folosing mesaje sau diferite dispozitive.

ThinkThank

IdeaJam

Spigit

IdeationOferă o platformă pentru împărtăşirea ideilor la o scară largă, acest lucru fiind de obicei numit crowdsourcing şi un dialog productiv din care să rezulte idei îmbunătăţite.

Animato

YouTube

Vimeo

Media sharing: photo and video sharingPermite utilizatorilor să încarce şi să împărtăşească videoclipuri şi fotografii pentru publicarea în cadrul unor reţele. Multe dintre capacităţile media-sharing pot fi găsite pe o platformă mare de colaborare a companiilor precum Sharepoint.

Jive

Connections

SharePoint

ComunităţiPlatformele de softuri sociale sunt în principal create pentru a construi o cultură de colaborare folosind conţinut definit de angajaţi. Platformele sociale ale companiilor permit reţelelor şi indivizilor să creeze comunităţi online şi grupuri de muncă, oferind spaţiu pentru conţinut sau pentru colaborare cu un scop specific.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •