Cum ajută meditația mediul de business?

Cum ajuta meditatia mediul de business?

Practicată la început doar de către un grup restrâns de oameni, meditația a ajuns să fie folosită astăzi pe scară largă în mediul de business. Dornice să crească productivitatea angajaților și să aducă echilibru la locul de muncă, multe companii au început să investească în astfel de cursuri. Într-adevăr, practicată cu regularitate, meditația poate avea efecte benefice asupra sănătății și, implicit, asupra rezultatelor unui angajat. Însă, care sunt mai exact efectele acestei tehnici budiste asupra angajaților?

Combate stresul

Conform cercetărilor efectuate de către profesorul Richard Davidson, meditația încetinește activitatea amigdalei cerebrale (centrul de reacții la emoții) și mărește legăturile dintre aceasta și cortexul prefrontal. Astfel, devenim mai puțin receptivi la stres și ieșim din situații stresante cu mai multă ușurință. Aceste schimbări apar încă de la început și persistă pe termen lung, ceea ce crește abilitatea de a gestiona stresul.

Crește empatia

Cu toții suntem capabili să simțim compasiune față de cei din jurul nostru, în momentul în care vedem că aceștia suferă. Studiile au arătat că meditația ne stimulează dorința de a ușura suferința celorlalți, încetinește activitatea amigdalei cerebrale în fața suferinței, activând circuite din creier conectate la sentimente pozitive. Cultivarea unui interes sincer față de bunăstarea celor din jur ne oferă un dublu avantaj: crește empatia și activează circuitul neuronal al propriei stări de bine.

Crește nivelul de atenție și capacitatea de concentrare

Este binecunoscut faptul că meditația crește capacitatea de concentrare, însă o noutate reiese din ultimele cercetări, anume faptul că luptă împotriva rutinei, anume împotriva tendinței de a nu mai acorda atenție elementelor noi care apar în jurul nostru. În același timp, studiile au arătat că beneficiile acestei practici pot dura și până la cinci ani, ceea ce sugerează că meditația ne poate influența și trăsăturile de caracter.

Mai puțină atenție asupra propriei persoane

Activitatea „rețelei implicite”, anume a unei părți a creierului nostru care, dacă nu este ocupată cu o activitate, creează gânduri anxioase, este încetinită în timpul meditației. Acest lucru ne face să nu mai fim atât de axați pe propria persoană. Studiile au arătat că indivizii care meditează au nucleul accumbens mai mic, anume acea parte a creierului asociată plăcerii, recompensei și dependențelor. Această porțiune a creierului este asociată cu ceea ce budiștii considerau cauza suferinței: atașament și aversiune – atunci când mintea dorește constant ceva sau încearcă să se debaraseze de ceva neplăcut. Meditația ne ajută să ne detașăm de dorințe și să trăim în prezent, departe de capcanele ego-ului.

Citește și Companiile din România își dezvoltă managerii prin programe de mindfulness

Companiile care oferă cursuri de mindfulness angajaților lor sunt din ce în ce mai numeroase. Efectele benefice ale acestei practici sunt din în ce mai recunoscute, iar angajații sunt dispuși să investească și singuri în astfel de programe. Este important ca organizațiile să înțeleagă cât de benefică este meditația pentru angajați și să fie dispuse să investească într-o astfel de facilitate. Însă, înainte de a face acest lucru, trebuie să existe o încredere în efectele ei. De aceea, echipa din top management ar trebui, poate, să fie prima care se înscrie la un astfel de curs, pentru a-și da seama dacă această practică va aduce sau nu un plus companiei.

Sursa: Harvard Business Review France

Foto: Pixabay

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •