Care este cea mai sigură parolă din lume?

Care este cea mai sigură parolă din lume?

Ne-am parolat  mailul, telefonul mobil, conturile pe rețelele de socializare. Și totuși, informațiile pe care le dorim a fi private nu pot fi niciodată sigure.

password

În cadrul unei conferințe Tech Crunch Disrupt, unul dintre executivii Google care se ocupă de probleme de siguranță, Heather Adkins, a explicat, potrivit memeburn.com, că, în prezent, parolele nu mai sunt eficiente.

Cu ce ar putea fi înlocuite parolele?

Cei de la Wall Street mizează pe biometrie. Apple deja a inclus un senzor de recunoaștere a amprentei pentru iPhone, iar analiștii sunt convinși că piața această de scannere de amprente va crește până la zece miliarde de dolari în următorii cinci ani.

O altă variantă este parolarea bazată pe recunoaștere vocală. Compania Nuance Communications, de exemplu, se documentează în prezent pentru a putea dezvolta și perfection tehnologia de recunoaștere vocală. Treptat, este de părere vicepreședintele Nuance Communications, Robert Weidman, se va renunța la formula utilizator-parola pentru a accesa conturile.

„Imaginați-vă un sistem care te va lăsa să faci plata unei facturi la bancă, într-un anumit moment, prin intermediul unui asistent virtual care răspunde la comenzile tale vocale”, mai spune Robert.

Weidman să asigurări că parolele vocale sunt foarte sigure. Chiar dacă cineva aude parola pe care o folosești, sistemele vor reacționa doar la vocea ta, exact ca o amprentă.

Desigur, odată cu dezvoltarea unor astfel de forme de parolare, Robert Weidman spune că accentual va cădea și pe combaterea celor care vor folosi diferite sisteme de fruadare (de exemplu folosirea de înregistrări vocale cu scopul de a „înșela” dispozitivele).

Cei care nu sunt de acord cu evoluția către biometrie spun că PIN-urile și parolele sunt în continuare cele mai sigure variante care nu necesită un hardware suplimentar pentru a funcționa. O altă problemă pe care scepticii o pun este cum ajungi să resetezi un mobil dacă nu îți mai recunoaște amprentele.

Între timp a fost construită o coaliție denumită Fast Identity Online Alliance din care fac parte Google, MasterCard and BlackBerry care au drept scop crearea unor standarde de siguranță eficiente și găsirea unor alternative potrivite pentru parole.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •