De foarte multe ori, fără să ne dăm seama, singuri ne asumăm riscuri inutile online, chiar dacă în același timp suntem îngrijorați de cantitatea impresionantă de informații pe care Google sau rețelele sociale le au despre noi. Deși sunt mai multe, astăzi vă prezentăm cinci practici uzuale care ne fac foarte vulnerabili online.
1. Folosirea rețelelor de Wi-Fi publice
Rețelele publice de wireless, cum ar fi cele din hoteluri, cafenele sau gări au foarte multe probleme de securitate. Prin simpla conectare la ele ne asumăm un risc major pentru că , fără să ne dăm seama, ne-am putea conecta la o rețea falsă de internet, iar datele noastre personale, numele de utilizator, parole, alte date de logare pot fi stocate cu ușurință. Unii specialiști sunt de părere că rețelele publice de wi-fi sunt oricum protejate la un nivel extrem de superficial și nu le recomandă pentru că ele pot fi sparte cu ușurință. Sfatul lor este să folosiți un VPN (Virtual Public Network)
2. Completarea formularelor online pe site-uri de care nu sunteți siguri
De foarte multe ori când vrem să cumpărăm ceva sau să ne abonăm la un serviciu, entuziasmul ne-o ia pe dinainte și completăm toate câmpurile care ni se cer fără să stăm prea mult pe gânduri. Dacă nu sunteți un obișnuit al platformei și sunteți siguri că informația pe care o furnizați este bine păstrată și că nu sunt șanse ca ea să ajungă la terți fiți precauți. Logarea în site-uri cu ajutorul Facebook sau Google+ este o metodă foarte ușoară de abonare pe care au implementat-o deja majoritatea site-urilor, dar când o alegeți gândiți-vă la cantitatea uriașă de informații pe care rețeaua de socializare o poate furniza site-ului pe care vă abonați. Verificați mereu implicațiile formularului pe care urmează să îl completați și nu fiți de acord fără să citiți.
3. Folosirea aceleiași parole pe mai multe site-uri
Parolele sunt complicat de memorat și avem tendința de a o folosi pe aceeași pentru mai multe platforme. Nu folosiți aceeași parolă pentru aplicația de banking, e-mail, Facebook, LinkedIn sau alte abonamente online. În cazul în care una dintre aceste platforme este compromisă, sunteți sigur că restul informației pe care o țineți sub cheie încă este inaccesibilă. Pentru e-mail folosiți mereu autentificarea în doi pași.
4. Distribuirea de imagini în Social Media
Fotografiile încărcate de pe telefonul mobil includ coordonatele geografice ale locului în care ați făcut sau încărcat poza, dacă aveți activă această setare în telefon. În timp ce o poză încărcată la Starbucks nu este o problemă foarte mare, o poză de acasă nu este chiar o idee bună să fie lăsată liberă prin social media. Verificați setările telefonului.
5. Termenii și condițiile necitite
Sunt lungi și plictisitoare și par să fie corecte și onorabile din primele cinci paragrafe. Dar este important să știți pentru ce vă dați acordul. Este la fel ca orice alt contract pe care îl semnați în viața reală. Scanați-le și verificați măcar secțiunile care fac referire la operarea datelor cu caracter personal, setările lor de securitate și care este sistemul lor de penalizări în cazul apariției unor conflicte.