Istoria codului de bare – 4 lecții despre inovație

Care sunt lectiile despre inovatie pe care le putem invata din istoria codului de bare?

Patentant în 1952, codul de bare este rezultatul unui efort care a durat aproape 50 de ani. Nimeni nu i-a recunoscut adevăratul potențial până abia în anii ’90.

Inveția a pornit de la o simplă conversație. În 1948 decanul Institutului de Tehnologie Drexel, din Statele Unite ale Americii, discuta cu patronul unui supermarket despre cum ar putea să capteze datele unui produs la ieșirea din magazine. Bernard Silver, student al Institutului, a auzit conversația și împreună cu un coleg, N. Joseph Woodland, a decis să găsească un răspuns.

Prin 1949, ideea  despre cum ar putea arăta codul de bare îi vine lui Woodland. În 1952, Silver și Woodland îţi vând patentul pentru suma de 15.000 de dolari. Chiar dacă suma pare una mică pentru o astfel de invenţie, ea este una corecta, în contextul în care ea nu a putut fi folosită decât abia în 1974 când au fost puşi la punct algoritmii necesari pentru a crea sisteme de citire a codurilor de bare.

Care sunt lecţiile despre inovaţie pe care le putem învăţa din istoria codului de bare? Potrivit Inc.com ele se rezumă la câteva principii:

  1. Inovaţia ar trebui să aibă loc într-un ecosistem deja existent

Codul e bare este un exemplu de inovaţie care a avut loc înainte de a avea un ecosistem potrivit. Codul era inventat, dar nu şi scanerele care îl citească. Prin urmare, o companie care vrea să investească în inovaţie trebuie să ia în considerare dacă are contextul  necesar pentru ceea ce vrea să realizeze.

  1. Tințe inovația vie

Dacă, totuși, o companie nu are încă un context potrivit pentru a-și dezvolta ideile, ele nu trebuie să moară. La un moment ele tot vor putea fi puse în aplicare. De aceea este important ca investiția în inovație să fie una constantă.

  1. Inovația are nevoie și de standardizare

Uneori inovațiile au nevoie de standardizare. Codul de bare este cel mai bun exemplu. În 1969, compania Logicon a pus bazele standardului UGPIC (Universal Grocery Products Identification Code), Codul de identificare universal al produselor alimentare. În lipsa unui astfel de sistem, fiecare retailer ar fi aplicat diferite coduri, ceea ce ar fi afectat în mod direct consumatorii.

  1. Inovația apare chiar și atunci când lipsește experiența

În 1995 se lansează Amazon.com.  Chiar dacă fondatorul companiei, Jeff Bezos nu avea nicio experiență în domeniul cărților, el a ales să facă o afacere în această industrie tocmai din cauza codurilor. Întrucât ele erau la acea vreme cea mai mare categorie de produse cu coduri, grație ISBN (International Standard Book Number – Numărul Internațional Standardizat al Cărților), investiția lui Bezos s-a dovedit a fi una profitabilă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •