Un român a câștigat Oscarul tehnic în industria animației

Mihai Alden a câștigat premiul Oscar acordat în cadrul galei pentru realizări tehnice și științifice din partea Academiei Americane de Film. Românul, stabilit de opt ani în Suedia, a  primit prestigiosul trofeu pentru realizarea unui soft de grafica animată.

Mihai Alden are doar 30 ani şi lucrează ca inginer de software pentru Dreamworks, una dintre cele mai importante companii de grafică animată din  America. Programele software create de el au revoluționat peliculele de animație realizate recent, numele său fiind strâns legat de succesul unor filme de animație precum Pinguinii din Madagascar, Motanul Încălțat sau Cum să îți dresezi dragonul 2.

Până acum, singurul Oscar câștigat de către un român i-a fost conferit postum, în 1973, actorului Edward G. Robinson, născut în 1893 la București, pentru întreaga activitate cinematografică.

Vezi lista celor 21 de câștigător ai premiului Academiei Americane de Film în cadrul galei speciale pentru „realizări tehnice și științifice” organizată la Hollywood  aici.