Articol de: Antoneta Galeș, Co-fondator Sonas
Este bine cunoscut faptul că cele mai revoluționare idei, cele mai bune soluții sau răspunsurile îndelung căutate apar mai degrabă în locuri și momente neașteptate: în timp ce facem duș, ne plimbăm, facem cumpărături sau suntem oriunde altundeva decât pe scaunul nostru de la birou. Momentul acela unic de „a-ha”, când ne lovește câte o revelație, apare din senin și durează foarte puțin. Dacă reușim să fim pe fază, vom fi în măsură să „ascultăm” ideea care ne-a venit și să o transpunem în practică.
De fiecare dată când am de conceput un proiect nou (articol, prezentare, strategie, seminar sau chiar un roman), lucrez în două etape distincte. Mai întâi, mă concentrez pe strângerea tuturor informațiilor relevante, îmi notez ceea ce cunosc deja despre subiect și cercetez surse demne de luat în considerare. Ajung apoi într-o fază în care consider că tot ceea ce am acumulat este suficient pentru moment și trec tema de lucru într-un „program” care lucrează undeva în background, dar nu mă mai ocup de el. Procesul creativ este favorizat de următoarele „secrete”, pe care vi le împărtăşesc pe post de sfaturi:
Scapă de frică
Înclinația către așa-zisa perfecțiune m-a bântuit și pe mine mult timp. Am fost mai dură și mai aspră cu mine decât oricine altcineva din jurul meu. Din fericire, am știut întotdeauna că o soluție „imperfectă” este mult mai bună decât absența ei. Această abordare foarte simplă a însemnat doar că mi-am permis să livrez concepte care mai puteau fi îmbunătățite pe parcurs. Frica poate bloca creativitatea. Teama exagerată de opiniile celor din jur și nesiguranța sunt cei mai puternici inamici.
Fă câte un singur lucru deodată
Eram extrem de pricepută în a face mai multe lucruri deodată. Vorbeam la telefon în timp ce verificam mesajele, făceam calcule complicate în timp ce purtam discuții cu colegii, scriam ceva important și mă întrerupeam de fiecare dată când venea vreun mail. Se poate. Doar că, la un moment dat, am realizat cât de obositor și consumator de energie poate fi un astfel de stil, fără să mai iau în considerare și posibilitatea de a nu ține minte ce am vorbit, de a greși calculele sau de a pierde o frază importantă pe care tocmai aveam de gând să o scriu. Acum, fac lucrurile doar câte unul odată și evit întreruperile. Prefer să fiu eu cea care decide când și cum îmi iau pauzele.
Ia o pauză
Capacitatea de funcționare concentrată a creierului variază în jurul a 50 de minute. Cam la o oră, poate și mai repede, în funcție de ritm și de gradul de concentrare, fac o mică pauză. Mă ridic de la birou, mă uit pe fereastră, îmi mai pun o cafea (da, beau foarte multă) și îmi las „sistemul” să se răcească puțin înainte de a-l băga în priză din nou.
Fă activități simple și repetitive
Agatha Christie, celebra autoare de romane polițiste, spăla vase. Am încercat. A fost destul de bine, dar variantele cele mai bune care au funcționat pentru mine la birou au fost cele de genul: desfăcut corespondența, semnat documente și pus ștampila, îndoit scrisori și băgat în plicuri. Cu cât mai automată și mai repetitivă este o activitate, cu atât mi se pare că funcționează mai bine: mâinile se concentrează pe ceva, iar informațiile rulează pentru a stabili conexiunile necesare.
Cultivă-ți atenția și observația
În momentul în care particip la o conversație, urmăresc o prezentare sau citesc un articol, sunt concentrată pe informația pe care o primesc. Capacitatea de a reține crește substanțial. Dacă îmi fug gândurile în altă parte, le urmăresc încotro se duc și, dacă îmi oferă o perspectivă care merită aprofundată mai târziu, o rețin și mă întorc în „prezent”.
Notează-ți când îți vine o idee
Pentru mine, „reținerea” unei informații devine foarte eficientă când îmi notez ce îmi trece prin cap. Port cu mine un caiet, pentru că am realizat că e mult mai eficient decât varianta în care scriam pe foi, pe care le cautăm apoi până îmi venea rău. Știu, mai am de îmbunătățit aici, pentru că acum s-au adunat vreo cinci caiete în care notez idei care îmi vin în diferite contexte. Am încercat și varianta notițelor pe telefon, dar nu mi se pare la fel de bună. Pentru mine. Mă face să mă exprim mult prea concis, astfel încât mi se întâmplă să nu îmi dau seama exact ce am vrut să spun. Rămân la caiete. Un alt beneficiu al notatului atunci când îmi vine vreo idee este că, odată ce am scăpat de gândul acela important pe care îl aveam de reținut, mă pot întoarce din nou la ceea ce urmăream. În cazul în care nu fac așa, tot restul concentrării se duce pe apa Sâmbetei, pentru că mă străduiesc să păstrez ideea care mi-a venit în loc să mă concentrez pe ceea ce se întâmplă în acel moment. Și de unde pot ști că nu îmi mai vine încă vreo idee?
Dormi suficient
Nevoia de somn diferă la fiecare individ. În general, îmi sunt suficiente șapte ore de somn. Sunt perioade în care funcționez mai bine cu opt. Mi-am antrenat capacitatea de atenție și observație și către mine însămi, în așa fel încât pot să simt dacă am nevoie de mai mult sau de mai puțin. Pentru perioadele în care nu mi-am ascultat corpul, am plătit cu vârf și îndesat. Sistemul imunitar se slăbea, mă îmbolnăveam mult mai ușor și atunci trebuia să iau o pauză ceva mai mare. Echilibrul între efortul concentrat, relaxare și odihnă mă face să fiu mult mai creativă.
Pune mereu alte întrebări
Romanele mele au întotdeauna un sâmbure de adevăr, o poveste pe care am auzit-o, dar pe care am modificat-o. „Ce ar fi fost dacă?” este întrebarea care mă face să brodez pe tema unui subiect aflat la întâmplare.
Fiecare situație are, aparent, un cadru limitativ. Dacă uit de restricții și de ceea ce nu se poate și mă concentrez pe varianta „ce ar fi dacă?”, reușesc să obțin cele mai bune soluții. Este extrem de dăunătoare – și am întâlnit asta în nenumărate procese de creație – insistența pe „nu se poate pentru că…”. Dacă reușesc să îmi îndrept atenția către ceea ce doresc să obțin, ajung, până la urmă, și la „în condițiile date, putem să…”. Concentrarea pe restricții limitează rezultatele, concentrarea pe soluții dezvăluie posibilități nebănuite.
Abandonează-te într-un proces creativ
Eu pictez. De cele mai multe ori, vizualizez cam ce mi-aș dori să obțin la sfârșit și, de tot atâtea ori, rezultatul nu are nici o legătură cu ceea ce mi-am propus, pentru simplul fapt că mă abandonez în procesul creativ. Fără să am pretenția că produc „opere de artă”, pictatul ca modalitate de activare a emisferei drepte îmi îmbunătățeste capacitatea de concentrare. Unii cântă la un instrument, alții dansează. Indiferent de actul creativ care elimină gândirea analitică, scufundarea într-un proces de creație favorizează creșterea abilităților cognitive.
Ieși la o plimbare în natură
Beneficiile pentru sănătate sunt foarte clare: oxigenarea creierului și îmbunătățirea condiției fizice. Îmi place foarte mult să mă plimb. Observ ceea ce este în jur, soarele, cerul, norii și frunzele, și mă odihnesc. Mereu vin cu idei foarte bune după ce am făcut mișcare cel puțin o jumătate de oră.
Stai singur, câteodată
Sunt foarte multe idei extraordinare care rezultă în urma unui proces colectiv de creație. Pentru a le integra într-un plan de acțiune, am nevoie de concentrare, doar eu cu mine. În solitudine, se cristalizează marile idei. Fie că mă retrag într-un loc în care lucrez singură, fie că mă separ doar scufundându-mă într-un colț dintr-un birou plin de lume, izolarea este cheia pentru crearea de concepte inovatoare.
Fixează-ți un termen de rezolvare
Când trec un subiect pe modul „silențios”, îmi dau un termen până la care urmează să livrez un concept. Tot ceea ce se întâmplă în jurul meu, chiar dacă nu la modul conștient, contribuie la construirea soluției. Undeva, cu câteva zile înainte de „linia de sosire”, se arată și conceptul final.
Suntem unici în procesul de creație. Inspirația vine la fiecare dintre noi într-un mod unic: „Julieta avea un pistol”, romanul pe care l-am publicat anul acesta, a pornit de la un parfum, și întreg conceptul de business pe care l-am lansat de curând s-a concretizat într-o excursie în Irlanda. Vă recomand atenția și observația, învățați să recunoașteți ce funcționează pentru fiecare dintre voi și acționați în consecință.
Alte articole scries de către Antoneta Galeș: Întoarcerea fiului rătăcitor sau motive pentru care este de preferat un fost angajat