Locul în care creștem și ne dezvoltăm ne influențează și ne imprimă un set de concepte, o anumită cultură care ne ajută să „navigăm” prin lume.
De exemplu, un copil care s-a născut la oraș nu va avea aceleași informații despre viață precum un copil născut în zona rurală. Copilul din zona urbană va trebui să învețe despre plante și despre animale cel mai probabil din cărți, pe când copilul din zona rurală are ocazia să le vadă, poate, zi de zi.
Influențele pe care cultura asupra vieții noastre sunt vaste. Una dintre ele a stat și la baza unei cercetări realizate de specialistul în psihologia socială, Richard Nisbett. El a studiat diferențele de cultură între oameni din culturile vestice (SUA, Europa) și cele de est și cum se raportează la modul în care lucrăm.
O principală diferență identificată este aceea că, în timp ce culturile vestice se concentrează pe individ, pe perfomanța și realizările individuale, culturile estice pun mai mult accent pe ideea de colectiv. Esticii gândesc în termeni de bunăstare a grupului și se așteaptă ca membrii unei comunități să pună pe prim-plan mai întâi colectivul și abia apoi identitatea individuală.
Mai mult, dacă vesticii tind să extragă ideile și să le gândească izolat, nu într-un context. De aceea, specialiștii spun că cei care cresc în culturile vestice pot fi buni oameni de știință pentru că știu să analizeze mai bine proprietățile particulare ale elementelor. Esticii privesc mai mult spre relațiile dintre obiecte, dintre idei și cum leagă ele de un anumit context. Prin urmare, esticii pot lucra în domenii legate de soluții pentru probleme sociale, întrucât ei înțeleg ansamblul, contextul.
Richard Nisbett consideră că înțelegerea unor astfel de influențe ne poate ajuta să ne schimbăm radical modul în care vedem lumea și modul în care acționăm. Acceptând că mediul în care creștem are un impact puternic asupra noastră, atunci când analizăm pe cineva am putea să o facem la un nivel mai profund.
Nisbett este de părere că doar luând în considerare că noi acționăm nu doar pentru că avem anumite trăsături de caracter, ci pentru că aparținem unei culturi și pentru că suntem puși într-un anumit context, vom putea diferenția cu adevărat între ceea ce este natural și ceea ce este cumva rezultatul unei programări culturale prelungite. Iar o astfel de analiză ne poate îmbunătăți inclusive relațiile de muncă.