Să citești rapid este mai rău decât să nu citești deloc

Secretul simplu de a absorbi tot ce trebuie sa citesti la serviciu

Știm cu toții că lectura este importantă. Dar suntem, de asemenea, ocupați. Așa că încercăm să optimizăm lucrurile prin citirea mai rapidă. În acest fel, pierdem în totalitate esența lecturii.

Conform unui studiu din 2016 citat în Quartz de către Shane Parrish, a citi rapid și a înțelege ceea ce citești nu merg mână în mână. Practic, „este, de fapt, un mod fantezist de a te păcăli să crezi că înveți ceva”, spune Parrish. Iar scopul principal al lecturii nu este să scoți anumite învățăminte, nu doar să te prefaci că ai făcut-o?

Mai mult decât atât, iată ce spune Parrish în continuare, lucru care ar putea să te uimească:

„Cititul rapid îți oferă două lucruri care nu ar trebui să se amestece: cunoștințe superficiale și exces de incredere. Aceasta este o rețetă pentru decizii foarte proaste. Iar deciziile proaste, la rândul lor, reduc timpul liber pe care îl avem, deoarece trebuie să ne împărțim în toate direcțiile pentru a ne corecta greșelile. Dacă stai să te gândești la asta, mulți oameni își petrec zile întregi pentru a-și corecta deciziile inițiale greșite. Acest lucru îți oferă și mai puțin timp pentru lectură.”

Vezi ce cărți citește Zuckerberg

În cele din urmă, soluția este clară: merită să îți iei tot timpul de care ai nevoie pentru a citi cu adevărat. Desigur, acest lucru este mai ușor de zis decât de făcut, mai ales atunci când ai căsuța poștală plină cu mesaje pe care trebuie să le gestionezi. Dar, așa cum spune Parrish, cu cât grăbim mai mult sarcinile, cu atât mai mult ne facem de lucru pentru mai târziu.

Deci, fă un compromis cu tine însuți pentru a-ți aloca timp să citești (cel puțin) lucrurile importante. Asta înseamnă să eviți lucrurile care te distrag și multitasking-ul. Astfel, într-un mod complet neașteptat, vei reuși să economisești mai mult timp și să înțelegi mai repede ceea ce trebuie să citești.

Recomandare de lectură: „Business Model Generation”

Foto: rawpixel.com / Unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •