Rezolvarea problemei legate de timp este mai simplă decât crezi

Rezolvarea problemei legate de timp este mai simpla decat crezi

Cât de des te-ai plâns de timp și lipsa totală a acestuia?
Pentru majoritatea dintre noi, timpul este inconsecvent, nesigur și trecător. În ultimii ani, am auzit tot mai mulți oameni, din generații diferite, care spun că timpul și-ar fi pierdut parcă din densitate, că trece mai repede, chiar dacă ceasul indică tot 24 de ore.

Acesta ar putea fi modul în care te gândești și tu la timp, până când vei afla ce spune un articol de pe Medium, intitulat „De ce nu ai o problemă de gestionare a timpului” (“Why You Really Don’t Have a Time Management Problem”), ceea ce ar putea să te facă să reevaluezi complet modul în care abordezi timpul.

Autorul Charlie Gilkey notează, mai întâi de toate, de ce senzațiile menționate mai sus sunt conceptual greșite, motivul cel mai evident fiind faptul că, fără excepție, vor exista întotdeauna 24 de ore pe zi:

„Cu excepția cazului în care ești aproape de o descoperire științifică care ți-ar permite să arcuiești spațiul temporal, nu poți să-l accelerezi, să îl încetinești, să îl optimizezi sau să îl maximizezi. O secundă este o secundă, deși experiența ta internă a unei secunde poate varia considerabil.”

El continuă apoi să spună că „metaforele” și iluziile timpului sunt cele care îl fac să fie simțit mai insuficient. De exemplu, alegem să spunem că „folosim” timpul, dar în realitate „facem lucrurile prin timp”. Ideea este că, de fapt, nu avem control sau capacitatea de a exercita timpul, doar abilitatea de a-l urmări sau de a-l urma.

Ceea ce duce apoi la concluzia autorului, care sună în felul următor:

„Oamenii care cred că au probleme de gestionare a timpului au, în realitate, probleme de gestionare a priorităților, ceea ce înseamnă că, la bază, au probleme de auto-gestionare…  Există o limită de priorități pe care un anumit grup de oameni le poate aborda într-o anumită perioadă de timp. Una dintre funcțiile principale ale liderilor este aceea de a se asigura că oamenii se ocupă de cele mai importante priorități în orice moment.”

Practic, ne petrecem prea mult timp concentrați pe cât de mult (sau cât de puțin) timp avem, în loc să ne gândim la ceea ce alegem să facem în acel moment. Când ne vom îndrepta atenția asupra priorităților noastre și vom accepta că nu totul se face imediat, timpul nu va mai fi un element care ne lipsește de putere.

Deci, data viitoare când te plângi cât de greu îți este să îți gestionezi timpul sau cât de repede zboară, ia-ți în considerare prioritățile și întreabă-te pe tine (și pe manager) următoarele lucruri:

  • Îți concentrezi energia asupra lucrurilor potrivite?
  • Faci lucrurile în ordinea importanței sau urgenței?
  • Irosești energie sau resurse pe lucuri care te sustrag sau sunt de rutină?
  • Încerci să faci prea multe în același timp?

Atunci când vei avea răspunsuri la aceste întrebări s-a putea ca zilele să ți se pară mai puțin disipate și mult mai lungi. Iar acesta ar fi un mode frumos de a trece prin viață – având suficient timp.

Foto: Kevin / Unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •