Strategii pentru a deveni persuasiv

Negocierea salariala

Abilitatea de a-i convinge pe ceilalți este valoroasă. Se poate transforma într-o vânzare, mesaj de marketing convingător și alte numeroase succese atât pe plan profesional sau personal. Persuasiunea nu este doar pentru oamenii carismatici – oricine poate deveni priceput în această practică. Iată câteva sfaturi, bazate pe studii științifice, oferite de  Jephtha Tausig-Edwards, psiholog american.

1 . Personalizează

Un studiu realizat la Universitatea Sam Houtson, Huntsville (Texas) a relevat concluzia că un mesaj scris de mână atașat unei rugăminți sau unei cereri de ajutor contează enorm, în special în această era electronică.

  1. Fii direct  

Potrivit unui studiu publicat în  Jurnalul de Psihologie Socială Experimentală, o cerere avea șanse mai mari să fie rezolvată dacă era exprimată la începutul conversației, mai degrabă decât la sfârșitul acesteia. La finalul discuției poate interveni oboseală, lipsă de concentrare și nu se va acorda aceași importanță unei rugăminți.

  1. Folosește vina în avantajul tău

Stanford University a realizat un studiu care a arătat că oamenii se simt inconfortabil să refuze în mod repetat aceași persoană.  

  1. Alege cuvintele potrivite

Dacă cineva spune în prima fază “Nu sunt interesat”, vino cu întrebarea “Dar ai fi interesat de XYZ?” sau “Ai fi dispus să încerci XYZ?”. Acest tip de abordare crește probabilitatea ca acea persoană să își revizuiască răspunsul. 

  1. Concentrează-te pe ce va câștiga cealaltă persoană

Cercetătorii germani au descoperit că oamenii sunt predispuși la a fi de acord cu ceva anume dacă cererea este formulată din perspectiva beneficilor aduse. În loc de abordarea “As vrea să îmi dai X pe acest obiect”, este mai corect să fie “O să îți dau X pe această suma” sau “Pot să îți ofer X pentru atat”.  

  1. Amintește-i interlocutorului că poate oricând să refuze

Un studiu realizat în Franța a demonstrat că este bine să reamintim celuilalt că nu este un ostatic în acea negociere și că nu este o situație sub presiune.

  1. O atingere adecvată poate ajuta

O strângere de mână sau o atingere pe umăr poate crește șansele pentru că cererea să fie acceptată. Însă trebuie să își cunoști foarte bine interlocutorul pentru a nu risca să transformi totul într-o situație jenantă.