6 secrete ale vorbitului în public

6 secrete ale vorbitului în public

Poți să fii un lider excepțional, un  profesionist cu idei grozave. Și totuși, vorbitul în public te intimidează, iar prezentările de proiecte sunt mereu un moment dificil pentru tine.

microphone

Cum poți să scapi de trac? Potrivit michaelhyatt.com există șase secrete care te pot ajuta să ai o prezentare reușită.  Ideea de bază a celor șase elemente este să înțelegi mai bine cum gândesc, ce simt și cum reacționează cei din public.

Publicul urmează liderii

Când tu ești cel care ține o prezentare, tu reprezinți autoritatea. Publicul se așteapă, astfel, ca tu să îi îndrumi tocmai pentru că ai autoritate. Pihologul american Stanley Milgram demonstra printr-o serie de experimente realizare în anii ’60 că suntem firi obediente care urmăm de cele mai multe ori comenzile date de o persoană despre care considerăm că are o oarecare formă de autoritate.

Oamenii își fac rapid o primă impresie

Publicul își va forma o primă impresie de la bun început, dinainte să începi să vorbești. De aceea, modul în care îți construiești începutul prezentării este esențial. Studiile psihologice arată că oamenii ajung să își formeze o primă opinie despre ceilalți în mai puțin de o secundă. Detalii despre această idee le oferă  Malcolm Gladwell în cartea „Blink: The Power of Thinking Without Thinking”.

Limbajul corpului este foarte important

Trebuie să ai grijă la ceea ce comunici nonverbal, în aceeași măsură în care ai grijă de ceea ce spui în prezentare. Filmează-te în timp ce îți exersezi prezentările pentru a vedea dacă trebuie să îți corectezi postura. Important este să exprimi și prin corpul tău că deții autoritatea. Stai drept, capul sus.

Tonul vocii contează

Volumul, modulațiile vocii, articularea cuvintelor, pauzele între propoziții, toate sunt importante și pot face diferența între o prezentare reușită și una în care mesajul și ideile tale nu au ajuns la public. În acest sens, profesorul american, Alex Pentland, a inventat un dispozitiv (Sociometer) care poate prezice eficența unei persoane în ceea ce privește comunicare.

Emoțiile sunt contagioase

Simțim imediat dacă cineva este agitat, dacă are emoții sau nu. Științific noi avem o serie de neuroni denumiți neuroni oglindă care ne permit să empatizăm și să simțim ceea ce simt ceilalți.

Prin urmare, înainte de prezentare, gândește-te că emoțiile tale se vor transmite prin tonul vocii tale, dar și prin limbajul corpului. Ia în considerare ce ai vrea, de fapt, să simtă publicul tău.

Mesajul auzit poate avea un impact mai mare decât cel văzut

Partea vizuală a unei prezentări ar trebui doar să vină în sprijinul mesajului și al ideilor pe care vrei să le transmiți. Este mai bine ca oamenii să fie atenți la ceea ce spui decât la tabelele complexe dintr-o prezentare. Studiile arată că mesajele verbalizate sunt mai ușor de înțeles.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •