Cum să îți învingi teama de a vorbi în public

Cum sa iti invingi teama de a vorbi in public

Cuvintele „vorbire în public” provoacă frică și anxietate în mintea unor persoane competente și încrezătoare. Gândul de a vorbi în fața unui grup de oameni evocă frică, te face să transpiri și să-ți bată inima de 3 ori mai puternic? Este posibil să ai glosofofobie – teama de a vorbi în public.

Glosofobia este una dintre cele mai frecvente dintre temeri. Sunt multe feluri de a îți expune afacerea, așa că de ce să te deranjezi să îți învingi frica? Urcarea pe podium nu numai că te poziționează ca expert în zona ta de activitate, dar oferă și recomandări fără efort și oportunități de vânzare, scrie thebalancesmb.com

Citește și: Cărți pentru îmbunătățirea vorbitului în public

Prezentarea unui discurs informativ, non-vânzări, acaparează piața țintă și creează încredere. Spre deosebire de apelurile nesfârșite și deloc personale, oamenii în fața cărora vobești sunt mai receptivi, se află acolo pentru a te asculta și vor fi atenți la ceea ce spui, la ceea ce oferi și ce vinzi.

Depășește-ți teama de a vorbi în public și stimulează-ți afacerea, ținând cont de aceste șapte sfaturi.

1. Începe cu pași mici!

Dacă ești nou în lumea vorbirii publice, începe cu pași mici. Găsește câțiva prieteni sau membri ai familiei pentru a exersa vorbitul în public. Începi vorbind cu grupuri mai mici și construiește de acolo. Mărimea publicului nu face nicio diferență. Dacă îți cunoști subiectul, teama ta dinaintea unui discurs se va evapora rapid.

Citește și: Vorbitul în public, cea mai bună școală de leadership din lume

2. Pregătește-te bine!

Nimic nu ajută la ușurarea fricii de a vorbi în public mai mult decât cunoașterea materialului pe care îl vei prezenta. Capacitatea de a te conecta cu publicul tău provine din faptul că ai acea încredere pe care nu o vei pierde în timpul discursului. Repetă de câteva ori înainte de a urca pe scenă. Pune-ți prezentarea și întotdeauna să ai material de rezervă în cazul în care ți-a rămas timp sau simți nevoia să mai adaugi ceva.

Citește și: Care este atitudinea românilor față de vorbitul în public

3. Nu memora cuvintele!

Stăpânirea artei vorbirtului în public nu provine din memorarea cuvânt cu cuvânt a întregului tău discurs. Adevărații profesioniști își cunosc materialul prin amintirea punctelor cheie și au subiecte mai mici și exemple cu care acoperă aceste puncte cheie.

4. Evită clișeele și lucrurile plictisitoare

Majoritatea prezentărilor și a discursurilor de afaceri sunt monologuri plictisitoare, pline de diapozitive și punctulețe în PowerPoint interminabile. Trăiește prezentarea PowerPoint și fă din materialul tău punctul forte al discuției. Dacă utilizezi PowerPoint, adoptă utilizarea unor imagini vizuale care te ajută să îți transmiți rapid mesajul, în loc de liniuțe, săgeți și punctulețe care să bifeze exact ceea ce transmiți verbal.

Citește și: Teamă de vorbitul în public? Cum să țineți un discurs de succes

5. Redu stresul

Cel mai temut moment al oricărei prezentări este cu un minut înainte de intrarea în scenă. Utilizează tactica sportivilor de elită care vizualizează un rezultat pozitiv și folosesc respirația adâncă pentru a reduce stresul și a crea încredere în sine.

6. Găsește un prieten pe care să te concentrezi

Înainte de a vorbi în public pe scenă, fă cunoștință cu membri ai publicului din primul rând. În timpul discuției, privește acești oameni în ochi pentru a scăpa de emoții și a te conecta cu publicul. Să te uiți la o față cunoscută, ajută foarte mult în eliberarea stresului.

Citește și: 6 secrete ale vorbitului în public

7. Implică audiența

Crearea unei prezentări de tip monolog înseamnă că îți revine întreaga sarcină de a informa și de a distra publicul.  Fă din discuția ta o interacțiune în două sensuri cu întrebări și participarea publicului pentru a reduce plictiseala și a vorbi cu ușurință. Având grupul implicat, de asemenea, îți oferă timp să îți reorganizezi gândurile, astfel încât să poți gândi mereu ce vei face sau spune în următoarele secunde.

Sursa foto: Unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •