Care a fost brandul preferat al românilor pe Facebook în 2013

Samsung este cel mai menționat brand și cel mai adesea prezent pe primul loc în preferințele utilizatorilor români de Facebook. Este unul dintre rezultatele cercetării online “State of social media in Romania 2013”, realizate de eResearch Corp.

social media

Alte branduri, în ordine descrescătoare a preferinței, sunt Orange, Avon, Nokia, BMW, Vodafone și Dacia.

Cercetarea realizată de eReaserch Corp. evidențiază, practic, informații despre comporamentul și preferințele userilor de social media din România, dar și despre modul în care se raportează la brandurile active în rețelele sociale cele mai populare.

În raport cu rețelele de socializare, Facebook conduce în topul notorietății în rândul românilor activi în social media: 80% dintre respondenți o menționează neasistat când vine vorba despre rețele de socializare. Facebook este urmată de Twitter (69%) și Hi5 (40%), ceea ce însă nu se reflectă și în procentul de utilizare al acestor rețele, Twitter fiind foarte nișat, iar Hi5 în continuare în scădere din punctul de vedere al frecvenței de accesare.

Youtube este recunoscut asistat de 83% dintre respondenți. Alte rețele sociale care au înregistrat notorietate asistată de peste 70% sunt: Trilulilu, MySpace, Google +.

Cele mai accesate rețele sociale sunt Facebook și Youtube cu 83%, respectiv 73%, la diferență de peste 40% de următoarea rețea socială , Google + (37%).În privință înregistrării în aceste rețele sociale , 82% dintre respondenți declară că au cont de Facebook, 50% au cont de Youtube, 28% au cont de Google +.

Facebook este utilizată zilnic de 83% dintre cei care o aceeseaza. Youtube este utilizat zilnic de 40% dintre respondenții care o accesează iar 23% o accesează cel putn de 2-3 ori pe săptămâna. 25% dintre respondenți declară că utilizează Google + zilnic, 15% de 2-3 ori pe săptămâna , 15% o data pe săptămâna iar 12%, de 2-3 ori pe lună.

Facebook este singură rețea socială în cazul căreia aproape 20% dintre respondenți declară că petrec mai mult de 120 de minute la o singură logare. Este notabil faptul că în cazul LinkedIn , majoritatea logărilor ( 61% ) durează sub 30 de minute. Cele mai lungi durate de logare sunt pezente în cazul celor între 14 și 26 de ani. Din totalul celor care petrec mai mult de 2 ore în social media , 52% au sub 26 de ani.

 Comportamentul utilizatorilor de social media din România

Atunci când sunt întrebați cum estimează că va evolua durată de vizitare a rețelelor sociale , 44% dintre respondenți declară că această va rămâne la fel, iar 28% cred că va crește.

Intervalele orare în care majoritatea respondenților accesează rețelele sociale sunt 19:00-23:00 și 10:00-14:00. Aceste accesări au loc în special de acasă (80% – zilnic) dar și de la serviciu (27% – zilnic), și de pe drum, via mobile devices, în mijloacele de transport (14% zilnic).
Dintre cele mai comune activități desfășurate în social media respondenții menționează că zilnic : Citesc ce scriu alte persoane – 42%; Caută știri și informații noi – 41%; se uită la fotografiile / filmele publicate de alte persoane 36%; se joacă 22%, caută oferte de angajare 30%, interacționează cu paginile brand-ure prezente online – 30%.

Dacă ar avea ocazia, majoritatea respondenților (58%) ar limită cât mai mult accesul altor entități la datele lor personale , 49% și-ar personaliza fluxul de știri iar 41% ar elimină reclamele.

Majoritatea respondenților sunt de acrod că pentru a fi adăugat în lista de a€œprieteni”, un brand trebuie să fie serios (57%) și atent la nevoile lor (54%).

Principalele nemulțumiri față de brand-urile cu care sunt deja conectați, sunt faptul că acestea nu comunică informație suficientă și/sau relevanță (48%) și că au prea multă publicitate (45%). În ordine descrescătoare, mai sunt menționate faptul că brandurile nu acordă reduceri celor din grupul de prieteni, nu organizează concursuri, nu publică informații referitoare la produsele / serviciile care urmează să fie lansate, nu mă ajută să rezolv problemele apărute la produsele/ serviciile pe care le-au achiziționat și care aparțin brand-ului.

Atunci când au ocazia de a participă la concursuri, cea mai mare pondere în decizia de a participă o are tipul premiului care poate fi câștigat, urmat de valoarea acestuia și subiectul concursului.

Din punct de vedere al numărului de utilizatori, Facebook înregistrează 6.600.000 ușeri români, Trilulilu are 3.200.000 vizitatori unici lunar, Twitter are în România 74.140 ușeri înregistrați, Instagram 64.510 de ușeri, iar Youtube 704.616 ușeri, conform datelor furnizate de Facebrands.ro, zelist.ro și trilulilu.ro.

Studiul a fost realizat online în rândul a 1000 de persoane din mediul urban, cu vârsta cuprinsă 14-49 de ani, în septembrie-octombrie 2013, de căƒtre eResearch Corp și Webuzz.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •