Cât ne costă criza salubrității?

Cât ne costă criza salubrității?

La nivel mondial, 2.5 milioane de oameni nu au acces la servicii de salubritate potrivite. Un miliard de oameni nici măcar nu au toalete. Condițiile sanitare proaste provoacă moartea unui om la fiecare 20 de secunde. Cu aceste date luate în considerare, Banca Mondială spune, potrivit fastcoexist.com, că această criză a salubrității, din punct de vedere al impactului asupra sănătății, ne costă 260 de miliarde de dolari anual.

Tot Banca Mondială a stabilit zonele în care este absolut necesară îmbunătățirea condițiilor igienico-sanitare, dar și regiunile în care condițiile extrem de proaste ridică cele mai mari costuri de sănătate.

Estul Asiei este pe primul loc în acest raport negativ. Costurile aici se ridică la 80 de miliarde de dolari. Asia de Est este urmată de sudul Asiei cu 60 de miliarde de dolari și de India cu 54 de miliarde de dolari.

Bolile diareice provoacă 1.4 milioane de decese care pot fi prevenite, care blochează creșterea copiilor și care determină scăderea productivității.

Banca Mondială spune că și un singur dolar investit în zone precum Indonezia sau Kenya însemnă de cinci ori întoarcerea investițiilor. De ce? Pentru că pe măsură ce condițiile sanitare sunt mai bune, crește și gradul de siguranță al țării, crește valoarea pământului, este îmbunătățită aprovizionarea cu apă și este încurajat turismul.

Reprezentanții Băncii Mondiale explică, de asemenea, că nu este nevoie de invesții prea scumpe în toalete. Procesul de asigurare a unor condiții mai bune sanitare nu presupune exportarea unor tehnici în stil occidental. Fundația lui Bill Gates și a soției lui, Melinda, a reușit, spre exemplu, să realizeze toalete foarte ieftine în zonele de risc, bazate pe energia solară.criza salubritate 3

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •