Instabilitatea fiscală, marea provocare din 2019

Instabilitatea fiscala, marea provocare din 2019

„Modul în care Banca Națională va gestiona politica monetară, în tandem cu măsurile fiscale anunțate sau preconizate de Guvern, va fi extrem de important pentru investitori, pentru starea de spirit a acestora. Într-o economie încă fragilă, slab capitalizată, cu multiple dezechilibre, cu o balanță comercială tot mai dezechilibrată și tot mai multe incertitudini privind finanțarea deficitului bugetar, evoluția leului în raport cu principalele valute va reprezenta un barometru semnificativ privind starea economiei”, estimează analiștii de la KeysFin.

O eventuală înăsprire a politicii monetare în acest an este de anticipat. „Chiar dacă BNR a păstrat dobânda cheie la începutul acestui an, nu este exclus ca, pe parcursul următoarelor luni, să își modifice poziția, în funcție de situația din economie. Perspectivele dezastruoase remarcate de BNR în analiza privind impactul ordonanței guvernamentale asupra profitabilității băncilor ar putea să reprezinte un argument semnificativ”, afirmă experții.

Tu cu cine faci business în 2019

Potrivit estimărilor oamenilor de afaceri chestionați în cadrul KeysFin Business Focus 2019, comerțul, industria prelucrătoare, transporturile, construcțiile și agricultura vor genera în acest an cele mai mari cifre de afaceri.

Statisticile arată, de altfel, că dintre cele peste 41.000 de companii cu o cifră de afaceri cuprinsă între 300.000 și 1 milion de euro în 2018, 37% aveau comerțul ca principal domeniu de activitate, 13% industria prelucrătoare și aproape 10% transport și depozitare.

Din punct de vedere al ratei profitabilității, afacerile cu cel mai mare potențial se anunță a fi cele din IT&C, healthcare (clinici private, cabinete medicale etc.) și divertisment și cultură – spectacole, concerte, evenimente și pariuri sportive, domenii care și în 2018 au generat cele mai mari rate de câștig raportate la investiții, de peste 30%.

Din punct de vedere al riscului de afaceri, 59% dintre respondenți estimează că în prim-plan se va afla comerțul, 49% văd un risc semnificativ în construcții, 47% în imobiliare, iar 25% în industria prelucrătoare. La polul opus se vor afla business-urile din sănătate și educație.

„Într-o economie slab capitalizată, comerțul va continua să genereze cele mai multe insolvențe și falimente, pe fondul accentuării blocajului financiar. Sectorul construcțiilor se anunță a fi, totodată, un domeniu sensibil, perspectivele unei încetiniri a cererii în sectorul imobiliar, pe fondul limitării accesului la creditare urmând să genereze un posibil puseu negativ. Pe ansamblul economiei, riscurile se vor accentua, astfel că utilizarea serviciilor de business information și credit risc management, cele care îți spun concret cu cine faci afaceri și ce riscuri comportă business-ul, trebuie să fie în prim-plan”, au mai declarat experții.

Barometrul KeysFin privind economia românească a fost realizat în perioada decembrie 2018 – ianuarie 2019, pe un eşantion reprezentativ de 150 de companii din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.

Foto: Pixabay

Citește și Cristi Cozic, Entersoft: Companiile românești au nevoie imediată de soluții pentru creșterea afacerilor. Adopția de 17-20% este insuficientă pentru a fi competitive