Spiritul antreprenorial este înnăscut sau se învață?

Spiritul antreprenorial este înnăscut sau se învață?

Ai o idee de business despre care crezi că îți va aduce foarte mulți bani. Ce faci cu ea? Mergi mai departe și transformi ideea în realitate sau preferi să renunți și să rămâi la job-ul pe care îl ai. Potrivit BBC, antreprenorii ar alege, cu siguranță, prima variantă.

Dar ce determină o persoană să aibă acest spirit antreprenorial? Se naște așa,  învață să fie lideri sau primele experiențe de viață au o influență?

Luke Johnson, proprietarul unor lanțuri de restaurante precum Pizza Express, Strada și Patisserie Valerie spune că 60% din competențele de care nevoie un om pentru a avea succes în afaceri sunt dobândite, iar familia joacă un rol extrem de important în acest sens.

„Tatăl meu lucrează în continuare, la 84 de ani, pentru el. Având acest model în familie a unei persoane care nu a vrut să lucreze pentru alții și care nu era dependent de un angajat, mi-a fost de ajutor. Am descoperit chiar, de-a lungul anilor, lucrând și cu alți antreprenori, că și ei aveau persoane în familie au prieteni care le-au servit drept model”, a precizat Johnson pentru BBC.

„Dacă vii din familii în care toți și-au asumat joburi sigure, atunci ideea de a-ți începe propria afacere te poate face să îți fie teamă”, a mai spus Luke Johnson.

Peter Ryding,  un important ”instructor” britanic pentru CEO de success este de părere că antreprenorii se nasc cu această calitate de a fi lideri. Pentru el formula este: ”70% se nasc așa, 10% sunt educați și 20% se antrenează pentru a fi antreprenori.

Ryding consideră că există două caracteristici care țin de codul genetic și care definesc un antreprenor, gândirea care se adaptează și un spirit pozitiv.

„O persoană cu o gândire care se adaptează va ști să identifice nevoia în afaceri, să decidă ce abilități sun necesare pentru a se adresa nevoii respective și să aplice rapid și eficient o strategie în acest sens. Și pentru că ei văd realitatea ca având mereu posibilitatea de a lua o întorsătură pozitivă, antreprenorii simt imediat și când ceva nu merge bine, conform planului și stabilesc rapid ce să facă pentru a ieși din impas cu bine”, spune Ryding.

Pe de altă parte, Brian Morgan, profesor de antreprenoriat pentru Universitatea Metropolitană din Cardiff, crede că deși factorul genetic este important, mare parte a abilităților de antreprenor se învață (precum cunoștințele tehnice și fianciare).

Citește și 3 calități de care are nevoie un lider pentru a avea succes într-o echipă

Alți experți sunt de părere că primele experiențe ale vieții pot determina o persoană să devină sau nu antreprenor.

Cary Cooper, profesor de psihologie organizațională a Univeristății de Management din Lancaster, explică, potrivit studiilor pe care le-a efectuat, că antreprenorii au în general experiențe negative în copilărie.  Prin urmare, ei vor fi motivați de aceste experiențe pentru a deveni oameni de succes.

Dincolo ce acești factori, există un alt aspect care încurajeaz, în societatea actuală, spiritul antreprenorial. Schimbările frecvente de pe piața muncii, nesiguranța locului de muncă sunt elemente care provoacă oamenii să înceapă mici afaceri pentru a avea mai mare control asupra viitorului lor.

În prezent, „sunt tot mai puține oportunități în profesiile tradiționale, iar decesitatea devine mama invenției”, spune Jennifer Moses, consultant al fostului premier britanic Gordon Brown.