Studiu: Birourile de tip open-space nu aduc beneficii

Cum s-a schimbat comportamentul angajatilor, odata cu revenirea la birou

Din punct de vedere financiar, birourile de tip open-space sunt mai iefitine. Fără ziduri, există mai mult spațiu pentru un număr mai mare de oameni. De asemenena, se consideră că astfel de spații deschise favorizează interacțiunea între angajați.

Potrivit inc.com, există, însă, și dezavantaje.

Atunci când lucrezi într-un spațiu cu birouri open-space, este fie prea mare gălăgie, fie prea multă liniște, iar în ambele situații conversația nu este încurajată. Mai mult, cresc șansele de a fi intrerupt și de a-ți pierde concentrarea.

Un studiu efectuat în rândul a peste 40,000 de angajați din Statele Unite ale Americi, care își desfășurau activitatea în peste 300 de clădiri de birouri cu scopul de a determina gradul de satisfacție față de mediul în care lucrează, a arătat că munca în birouri deschise nu contribuie deloc la dezvoltarea comunicării și a spiritului de echipă.

Cei care au participat la studiu au precizat că sunt nemulțumiți față de lipsa unui spațiu privat și de zgomot.

,,Rezultatele contrazic clar accepțiunea potrivit căreia birourile deschise favorizează comunicarea și îi fac pe angajați mai buni”, au precizat cercetătorii.

Practic economiile făcute din organizarea spațiului sunt invers proporționale cu satisfacția angajaților față de locul în care muncesc.

În condițiile în care unele locuri de muncă presupun întâlniri cu clienții, generarea de idei, dat telefoane, companiile iau acum în considerare separarea acestor birouri deschise pe zone, pentru cei care au nevoie de mai multă liniște, pentru interacțiune, pentru munca în echipă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •