Sinceritatea în relațiile sociale: de la ce comentarii să te abții chiar și cu cei mai buni prieteni

Atelierul de networking: Cum stabilim relatii sanatoase si durabile va avea loc pe 20 februarie 2020, la Fundatia Calea Victoriei.

Dacă vrei ca orice ieșire cu prietenii să fie un timp plăcut și de calitate, atunci este cazul să ții cont de câteva limite, când vine vorba să comentezi alegerile pe care le fac prietenii tăi.

În funcție de gradul de apropiere și de profunzime al relației cu fiecare persoană, este important să ajustezi subiectele pe care le discuți, mai ales dacă vorbim despre întâlniri de grup. Cu cât acesta este mai extins, cu atât mai mult subiecte precum situația financiară, convingerile religioase sau preferințele politice ar trebui evitate. Dacă ești chiar tu pus în situația să răspunzi în fața grupului la întrebări din aceste categorii, ești cât se poate de îndreptățit să refuzi politicos prin formulări de genul „Apreciez că vă interesează opinia mea și, de aceea, cred că este mai bine să căutăm subiecte din care să avem cu toții de învățat și de evoluat.”

Comentariile în public cu privire la recentele eșecuri, nereușite sau blocaje din viața celor de la masă sunt din nou de evitat. Chiar dacă intenția poate fi una de a sprijini persoane pentru a trece mai ușor peste perioada respectivă, evită să atragi atenția grupului printr-o frază de tipul: „Ce mai faci cu găsirea unui nou loc de muncă? Am auzit că nu se prea fac angajări în perioada aceasta”. Indiferent cât de mult îți dorești să-ți încurajezi și să-ți susții prietenul, o persoană care nu evolueză prea mult pe un anumit aspect de viață nu va fi atât de deschisă în a vorbi despre greutățile prin care trece. Mai ales dacă sunt persoane în grup cu care nu a stabilit încă o relație atât de apropiată încât să se deschidă emoțional în fața lor.

O formulare care face minuni atunci când vrei să afli mai multe despre o anumită situație „delicată” sau unele motive din spatele unei alegeri este „sunt curios…” menționat la începutul întrebării (de exemplu: „Sunt curios cum ai ales acest job la care lucrezi acum”?). În felul acesta, eviți impresia de interogatoriu pe care ai putea să o lași dacă ai formula întrebarea începând cu „De ce”.

Un alt aspect pe care te încurajez să îl eviți este să dai sfaturi nesolicitate. Oricât de valoroase consideri că sunt experiențele tale de viață, fii conștient că fiecare are modul și ritmul său propriu de a înțelege lumea și de a depăși provocările. Așadar, împărtășește-ți punctul de vedere doar dacă ți se cere în mod direct. Mai degrabă pune întrebări exploratorii, deschise, pentru a-l ajuta pe celălalt să își găsească propriile soluții. Așa îți va aprecia mai mult contribuția și va înțelege că are aproape prieteni care caută să-l ajute în mod asertiv.

Urmând toate aceste îndrumări, vei arăta că ești o persoană căreia îi pasă de ceilalți, profund interesată de păstrarea și întreținerea relațiilor cu cei cu care ai lucruri în comun. Mai mult, vei fi apreciată ca o persoană demnă de încredere, alături de care merită să îți petreci timpul.

Atelierul de networking: Cum stabilim relaţii sănătoase şi durabile va avea loc pe 20 februarie 2020, la Fundația Calea Victoriei.

Te-ar putea interesa și; Burse pentru dezvoltarea competențelor de management și leadership

  •  
  •  
  •  
  •  
  •