Pandemia Covid-19 a afectat companiile din întreaga lume, punând o presiune deosebită asupra organizaţiilor care se bazează pe comerţul internaţional, spun cercetătorii Kaspersky, care arată că atacatorii cibernetici din întreaga lume au început deja să profite de această situaţie, folosind activ în ultimele săptămâni subiectul pandemiei pentru a răspândi diferite programe malware, cum ar fi cele backdoor sau spyware.
Citește și: Opțiuni aflate la îndemâna angajatorilor în contextul COVID-19
”Infractorii cibernetici folosesc de multă vreme drept momeală e-mail-uri care vizează procesele de logistică ale organizaţiilor, cum ar fi comenzile sau rezervările, pentru a răspândi malware.
Cu cât aceste e-mail-uri sunt mai aproape de realitate şi conţin mai multe informaţii corecte, cu atât ele reuşesc să-şi păcălească mai uşor victimele, iar odată cu popularitatea ştirilor legate de pandemie, escrocheriile devin şi mai convingătoare”, arată compania de securitate cibernetică într-un comunicat.
Toamna trecută, experţii Kaspersky au dat publicităţii rezultatele unei cercetări asupra campaniei RevengeHotels, în cadrul căreia atacatorii trimiteau e-mail-uri cu solicitări false de rezervare, care imitau diferite organizaţii de încredere şi chiar persoane reale, pentru a infecta calculatoarele hotelurilor şi pentru a fura datele cardurilor de credit ale clienţilor.
Acest tip de phishing este deosebit de periculos pentru angajaţii acelor organizaţii care vând bunuri. Aceştia primesc frecvent cereri de aprovizionare şi diverse comenzi din partea clienţilor. Este dificil să stabileşti dacă un e-mail este real sau nu, chiar atunci când ai experienţă şi eşti atent, motiv pentru care numărul de înşelătorii continuă să crească.
”În cele mai recente cazuri, infractorii cibernetici s-au folosit de problemele de livrare cauzate de pandemie: de la furnizorul din China, care nu nu a mai putut produce bunurile la timp, până la verificarea dacă victima mai este capabilă să finalizeze comanda plasată. În unele cazuri, escrocii fac comenzi în regim de urgenţă şi pun, astfel, presiune pe victime”, spun soecialiştii.