Care sunt efectele negative ale smartphone-ului?

Telefoanele mobile fac tot mai mult parte din viața noastră, le avem cu noi peste tot, la birou, acasă și în deplasări – au devenit aproape indispensabile. Deși par să ofere o mulțime de avantaje și să ne conecteze cu tot ceea ce înseamnă lumea exterioară, puțini dintre noi știu că smartphone-urile vin la pachet cu anumite efecte negative, dintre care amintim 7:

1. Microbi

Puțini se gândesc la propriul telefon ca fiind plin de microbi deoarece nu l-am lăsat în coșul de gunoi. Cu toate acestea, deși nu pare, telefonul mobil adună mulți microbi deoarece atinge numeroase suprafețe. Din fericire, la această problemă există o soluție: periodic, șterge telefonul cu șervețele umede dezinfectante și germenii vor fi eliminați.

2. Creativitatea

Fie că o crezi sau nu, smartphone-urile îți reduc creativitatea. Pentru a gândi creativ ai nevoie să-ți lași mintea liberă și să-ți imaginezi lucruri. Dacă în fiecare moment intri pe Facebook pentru a verifica notificările și a da scroll, acest lucru nu-ți lasă prea mult timp pentru imaginație.

3. Deconectarea

Anumiți oameni sunt atât de absorbiți de telefoanele lor încât se izolează de cei din viața reală. O tânără mămică a recunoscut că a pierdut primii pași ai fiului său deoarece era preocupată de citirea unui SMS și a pierdut acel moment special. Din păcate, acel moment nu îl va mai putea recupera niciodată. După acestă întâmplare, de fiecare dată când ajunge acasă, aceasta își închide telefonul pentru a se conecta cu adevărat.

4. Tastarea și șofarea

Cu toții știm că scrierea unui mesaj în timp ce conducem nu este o idee prea bună. Totuși, cu toate acestea, mulți dintre noi încă facem acest lucru. A scrie un mesaj sau a citi ceea ce cineva ți-a scris te poate costa atât viața ta cât și a altor persoane. Nu lăsa smartphone-ul să te distragă în timp ce conduci, nu merită riscurile.

5. Stresul

În timp ce mulți dintre noi iubesc să fie conectați prin email, SMS și apeluri cu smartphone-ul, această continuă conectare are rolul de crește nivelul de stres. Acest lucru este adevărat pentru oamenii care lucrează în Comunicare și PR, având un job care le cere să fie mereu conectați. De fiecare dată când sună telefonul ei simt anxietate și stres.

6. Productivitate

Te ține telefonul tău departe de a fi productiv? Uneori, tot ceea ce faci este să deschizi telefonul pentru a-ți verifica emailul. Numai că atunci când te conectezi pentru a verifica emailul nu te oprești acolo, deschizi Facebook, apoi Instagram și până să-ți dai seama deja a trecut o oră de navigare. A venit ora prânzului și mergi să mănânci. Iei telefonul la masă și acolo navighezi pe Pinterest și mai citești câteva articole.  În acest fel ești mai mult concentrat pe telefon decât pe mâncare sau conversația cu colegii din jur.  Această conectare te îndepărteză de realitatea din jur și te face să uiți adevăratele priorități.