Cum poţi menţine controlul asupra datelor stocate în cloud

Administrare a datelor

În momentul în care date importante sunt salvate pe platformele de tip cloud, utilizatorii pierd controlul. Deși pe de o parte platformele de tip cloud sunt o soluție comodă și eficientă din punct de vedere al costurilor, pe de altă parte acestea prezintă un grad ridicat de risc în ceea ce privește stocarea datelor importante.

Gary Gardiner, A/NZ Director of Engineering & Service în cadrul Fortinet, spune ce ar trebui să iei în considerare atunci cand vrei să transferi date importante pe platformele de tip cloud.

De îndată ce datele au fost clasificate și ai stabilit ce categorie de utilizatori vor avea acces la informații, cât și cine va avea acces la gestionarea acestora – ștergere, adăugare etc, poți avea o idee de ansamblu asupra modului în care datele vor fi folosite, cât și despre importanța acestora, în funcție de valoarea informațiilor și volum. Astfel, poți lua o decizie în privința stocării lor. În acest sens, un aspect esențial este evaluarea riscurilor pe care acestea le prezintă, pentru că pot fi evitate chiar și în cazul platformelor de tip cloud.

 

Acordul-cadru de servicii – primul pas spre securizarea datelor

 

Oricare terţ implicat, fie el furnizor sau centru de date, trebuie să aibă un acord juridic de servicii (SLA) ce menţionează întocmai modul de organizare pentru stocarea datelor. Dacă nu au, utilizatorii trebuie să fie atenți și să evite astfel de furnizori. În plus, administratorii de rețea trebuie să pună intrebări detaliate, precum unde sunt serverele localizate cu exactitate. Un alt factor de luat în calcul este frecvența back-up-urilor. Încă un argument demn de luat în calcul este acela legat de procedurile în situații de urgență. Acestea trebuie să ofere soluții punctuale precum alimentarea neîntreruptă. Nici factorul uman nu trebuie ignorat. Angajații companiei care oferă aceste servicii trebuie să beneficieze de instructaje corespunzătoare, pentru nu a pune datele în pericol. Această evaluare detaliată a unui furnizor de servicii de tip cloud este necesară.

 

Citește și Bell Labs: Atacurile cibernetice vor crește de 180 de ori până în 2025

 

Bineînteles, cu cat serviciile  furnizorului sunt mai avansate, securizarea datelor este însoțită și de costuri pe măsură. De aceea, soluția este stocarea datelor cu importantă ridicată pe o astfel de platformă și adoptarea, în paralel, a unor soluții mai eficiente din punct de vedere al costurilor, pentru  datele de volum. Nu toate datele au aceeaşi valoare, aşa că nu e nici o problemă dacă acestea sunt împărţite în funcţie de importanța lor.

 

Protecția căilor de transfer 

Un alt potențial risc în stocarea datelor în afara reţelei este faptul că această conexiune dintre companie şi centrul de date poate fi compromisă. O posibilitate de protecție este criptarea datelor şi implementarea unui mod de autentificare în două etape pentru a maximiza controlul, pe lângă portalul securizat. Aceste metode de a securiza datele sunt însoțite și de costuri adiacente, însă datele sunt cele mai importante active ale unei companii. Pierderea acestora ar putea aduce pagube grave organizației.

 

Stocarea pe platformele de tip cloud nu mai reprezintă o alegere

Companiile nu mai pot evita stocarea datelor in cloud. Aproape orice organizaţie foloseşte serviciile platformelor de tip cloud, ce stochează datele în afara reţelelor. Salesforce, Xero, Microsoft 365, alături de alte servicii online, toate aceste companii organizează datele pentru clienții lor. Însă acelaşi lucru făcea şi Ashley Madison, chiar dacă nu erau date ale afacerilor clientilor.

 

Pentru a împiedica astfel de situații și pentru a reduce riscurile, pașii pe care companiile trebuie să îi urmeze sunt: clasificarea resurselor de date, securizarea acestora în cadrul organizației, contractarea unui funizor de soluții de tip cloud care îndeplinește toate condițiile.

 

Foto: stocksnap.io

  •  
  •  
  •  
  •  
  •