Record istoric realizat de firmele IT

Inteligenţa românească câştigă tot mai mult teren în segmentul de business, dovadă că afacerile din sectorul IT au atins, în 2014, nivelul record de 15,6 miliarde de lei, echivalentul a 3,4 miliarde de euro. “Afacerea creierelor” înseamnă, în principal, export de software şi servicii de consultanţă&suport, România fiind, din acest punct de vedere, unul dintre pionierii noului val tehnologic, potrivit unui studiu realizat de agenţia de Business Information, KeysFin.ca total

În IT-ul românesc, activează în prezent 13.777 de firme, cu peste 2.000 mai multe decât în 2010. Din 2010 şi până în prezent, afacerile din acest sector au crescut de la 12,52 miliarde lei la nivelul istoric de 15,69 miliarde de lei. Şi numărul salariaţilor a evoluat progresiv, pe măsură ce business-ul a căpătat amploare, ajungând la 63.059 în 2014, de la 52.885 în 2010.

Sectorul IT a ajuns, astfel, unul dintre angajatorii de top din economie, date fiind salariile peste medie (1.000-3.500 euro).

“Datele financiare din ultimii patru ani arată că business-ul IT s-a adaptat excelent perioadei de criză, reuşind să evite efectele negative printr-o orientare aproape exclusivă către dezvoltarea de software şi produse de consultanţă şi suport pentru export. IT-ul tinde să devină unul dintre motoarele creşterii economice”, afirmă analiştii de la KeysFin.

Statistica KeysFin arată că cei mai importanţi cinci jucători în domeniu sunt Oracle România SRL, IBM România SRL, Siveco România SA, Romsys SRL şi Teamnet International SA.

Topul principalilor jucători din industrie este completat de Microsoft România SRL, Asesoft International SA, XOR-IT Systems SRL şi Export One Research SRL. Împreună, aceste companii au realizat o cifră de afaceri de 2,23 miliarde lei, în 2014.

“Principalii jucători din piaţă au reuşit performanţa de a-şi dubla şi chiar tripla cifra de afaceri, în ultimii patru ani. Relevantă, în acest sens, este evoluţia liderului pieţei, Oracle, al cărui business a crescut, din 2010 până în 2014, de la 318 milioane lei la 718 milioane lei”, afirmă economiştii KeysFin.

Şi numărul salariaţilor a urmat acest trend, iar cel mai bun exemplu îl reprezintă gigantul IBM care, în ultimii patru ani, şi-a triplat echipa de la 662 la 1.817 angajaţi. Şi Oracle a investit masiv în extinderea personalului, ajungând de la 1.396 angajaţi în 2010 la 2.470 în 2014.

numar angajatiNu numai firmele mari au evoluat spectaculos în acest interval. Potrivit KeysFin, ultimii patru ani au adus o adevărată explozie de start-up-uri, focusate în principal pe dezvoltarea de software pentru internet, de la pagini web, la aplicaţii şi produse dedicate.

“Sunt firme mici, cu 20-50 de angajaţi, focusate pe tehnologii de ultimă generaţie, adevăraţi pionieri în domenii precum realitatea virtuală, servicii cloud, gaming şi comunicare, care oferă servicii unor companii de prestigiu din Occident sau care activează independent, reuşind să înregistreze performanţe excelente într-o piaţă în care concurenţa este mai acerbă decât în orice alt domeniu”, afirmă experţii KeysFin.

IT-ul românesc, între prognoze optimiste şi provocări fiscale

Prin prisma datelor statistice, piaţa IT din România are şansele unei evoluţii susţinute în următorii ani, cu o creştere de afaceri anuală între 25-30%, estimează analiştii de la KeysFin.

Potrivit acestora, IT-ul românesc va continua să atragă interesul marilor investitori pe măsură ce principalii concurenţi, precum China, India şi Pakistan, se confruntă cu tot mai multe probleme, în principal logistice.

“India este cel mai relevant exemplu. Firmele de software din această ţară au ajuns să reprezinte o adevărată provocare pentru investitorii occidentali, mentalitatea angajaţilor fiind principala problemă. Termene depăşite, în general, o anumită neglijenţă în asumarea targetelor a făcut ca investitorii să se îndrepte spre dezvoltatorii cu alt profil, iar România câştigă teren prin seriozitatea, dedicaţia şi creativitatea de care angajaţii săi dau dovadă”, afirma cei de la KeysFin.

Marea provocare pentru business-ul românesc de IT o reprezintă fiscalitatea. Ultimele discuţii legate de regândirea impozitării pe PFA, de exemplu, ar putea afecta puternic piaţa de profil. Potrivit experţilor de la KeysFin, decizia autorităţile de a descuraja utilizarea PFA-urilor, în scopul creşterii încasărilor la bugetul de pensii şi de sănătate, ar putea avea consecinţe negative în acest sector.

“Unul dintre atuurile pentru care România a atras investitori în acest domeniu a fost acela că firmele au beneficiat de un climat favorabil din punct de vedere fiscal. Este puţin probabil ca marii jucători să îşi asume plata unor taxe suplimentare, având în vedere salariile peste medie pe care le oferă colaboratorilor români, prin intermediul PFA-urilor”, afirmă cei de la KeysFin.

În prezent, un PFA în IT suportă o taxare netă de 25,9%, în sistem real, iar dacă ar trece la contract de muncă, aceasta ar creşte până la 75%.

Potrivit celor de la KeysFin, nu este exclus ca o modificare a fiscalităţii pe această piaţă să ducă la un fenomen cu consecinţe directe în încasările bugetare. “Nu este exclus ca mulţi dezvoltatori să treacă pe off-shore-uri, să îşi deschidă firme în alte ţări, adică să caute căile legale pentru a evita taxarea suplimentară. Astfel că, în loc să susţină fiscal dezvoltarea unuia dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei, statul riscă să piardă venituri importante, prin aplicarea unor măsuri cu iz contabil, fără viziune”, au mai spus analiştii KeysFin.

 

Informaţiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societăţile comerciale şi PFA-urile active din România. Informaţiile prezentate în acest material trebuie privite ca unele orientative, ţinând cont de faptul că există firme care revin cu corecţii asupra declaraţiilor fiscale.

KeysFin oferă servicii de Business Information şi Credit Risk Management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competiţiei, la studii şi analize de sector necesare companiilor care doresc să dezvolte un business sănătos pe piaţa românească.

Keysfin deţine şi aplicaţia Keysfin Mobile, prin intermediul căreia utilizatorul poate accesa uşor şi rapid informaţii de contact, situaţii financiare, indicatori şi informaţii juridice de la peste un milion de companii şi PFA-uri active din România. Informaţiile pot fi salvate şi vizualizate în format PDF şi trimise via e-mail sau SMS oricărui contact din agendă.

Detalii aflaţi de pe www.Keysfin.com

(Foto: Vancouver Film School, www.flickr.com)