Cum poți să iți negociezi salariul într-un mod cât mai avantajos? Cât ceri și cum ceri? Sunt întrebări la care răspunde o expertă în arta negocierii, Victoria Pynchon.
Victoria Pynchon, fondatoarea site-ului She Negotiates Consulting and Training (site-ul are drept scop încurajarea femeilor să devină leader), s-a specializat pe instruirea oamenilor de afaceri, în mod special a femeilor, în strategii de negociere.
Printre astfel de strategii, arată cei de la LinkedIn.com, Victoria a întocmit o listă cu cinci lucruri pe care nu ar trebui să le spunem atunci când vrem să ne negociem salariul sau să obținem o mărire:
- „Îmi pare rău” – Femeile, mai ales, tind să își ceară scuze chiar și atunci când nu este nevoie. Victoria recomandă să evităm în timpul negocierilor expresii precum „Îmi pare rău că vă spun asta, dar cred că merit o mărire”. Un „îmi pare rău” sau un „îmi cer scuze” într-o negociere slăbește puterea de argumentare.
- „Salariul pe care l-am avut la fostul loc de muncă era de 2.000 euro, dar accept și 1.500 euro”. Este un alt exemplu despre cum nu ar trebui să decurgă o negociere. Este important, spune Victoria Pynchon, să nu te subestimezi și să nu îți subestimezi munca.
- Nu trebuie să accepți chiar prima ofertă. Un angajator se așteaptă ca tu să îți negociezi salariul. Poți să îi sugerezi că ai făcut o analiză de piață și că salariul pentru jobul pentru care aplici este, în general, mai mare decât oferta pe care o face el.
- Negocierea trebuie să se desfășoare în termeni pozitivi. Dacă, spre exemplu, angajatorul îți spune că salariul pe care îl poate oferi este mai mic decât cel la care ai sperat, nu finaliza negocierea cu un „nu”, „nu mai sunt interesat”. Poți să întrebi, în mod diplomatic, „care sunt motivele pentru care nu pot primi salariul dorit?” , iar de aici, poate găsiți o soluție satisfăcătoare de recompensare.
- Trebuie să fim fermi în afirmații. Orice ezitare, nesiguranță poate fi în dezavantajul nostru.
Dacă sunteți curioși să vedeți și alte ponturi pe care le dă Victoria Pynchon, puteți vizita și blogul ei creat special pentru Forbes, She Negotiates.
Voi ce probleme ați întâmpinat în negocierea salariului?