Transparența salarială este benefică pentru afaceri?

Transparenta salariala este benefica pentru afaceri?

Majoritatea dintre noi nu se simte bine cu ideea de a-și face public salariul. Se presupune că nu ar trebui să-l divulgăm vecinilor și, cu atât mai mult, vecinilor noștri din birou. Pentru multe persoane, este vorba despre politețe și corectitudine să țină cifra salariului pentru sine. Motivul invocat de unele companii este acela că, dacă toată lumea ar ști cu cât este plătită toată lumea, ar fi un dezastru: plângeri, argumente și poate chiar demisii. Dar transparența salarială ar putea fi benefică pentru angajați, organizații și societate, spune cercetătorul de management David Burkus, în cadrul unei prezentări Tedx.

El consideră că transparența plății ar putea spori, de fapt, sentimentele de corectitudine și colaborare în interiorul unei companii. Timp de câțiva ani, David Burke a studiat lideri de afaceri care pun la îndoială înțelepciunea convențională despre cum se conduce o companie. Astfel, a observat că, atunci când oamenii nu știu cum se raportează salariul lor la cel al colegilor, este, de fapt, mult mai probabil ca aceștia să se simtă prost plătiți și chiar discriminați.

Lispa de transparență este o modalitate mascată pentru companii de a economisi o mulțime de bani. Ținând salariile secrete duce la ceea ce economiștii numesc „asimetrie de informații” – o situație în care una dintre părți are mult mai multe informații decât cealaltă. De exemplu, gândiți-vă cât de mult ați putea negocia pentru o majorare dacă ați cunoaște salariul tuturor. Majoritatea angajaților nu au nici o idee despre raportul dintre salariul lor și cel al colegilor. Într-un sondaj din 2015, realizat printre 70.000 de angajați, două treimi dintre cei plătiți la cursul de pe piața muncii au declarat că se consideră plătiți insuficient.

Atunci când se ignoră divulgarea salariului este ignorată, de asemenea, discriminarea prezentă pe piață. David Burke face referire la un raport din 2011, realizat de către Institute for Women’s Policy Research, care arată că diferența salarială dintre bărbați și femei era de 23%. De aici vin și cei 77 de cenți pe dolar despre care se vorbește de multe ori în presă. Dar în guvernul federal american, acolo unde salariile sunt fixe pe anumite niveluri și toată lumea știe care sunt aceste niveluri, decalajul salariului de gen se micșorează până la 11%. Așadar, dacă într-adevăr se dorește eliminarea sau cel puțin scăderea discrepanței salariale dintre femei și bărbați, poate ar trebui să se înceapă cu divulgarea acestor sume.

Mai multe studii arată că, atunci când oamenii știu cum sunt plătiți și cum se compară plata lor cu cea a colegilor, este probabil să muncească mai mult pentru a-și îmbunătăți performanța, să fie mai implicați și mai puțin dispuși să demisioneze. Transparența salarială este o normalitate pentru start-up-urile de tehnologie, cum ar fi Buffer și Whole Foods, unde salariul fiecărui angajat este disponibil pe intranetul companiei, împreună cu datele de performanță pentru magazin și fiecare departament.

Totuși, trebuie recunoscut faptul că această măsură nu este una potrivită pentru toată lumea, dar care poate fi adaptată. Astfel, unele companii pot afișa salariile angajaților la vedere pentru oricine, inclusiv pentru persoanele din afara companiei, în timp ce altele păstrează informațiile în interiorul organizației. Unii publică formula de calcul a salariilor, iar alții publică nivelurile de salarizare pentru angajații lor.

Așadar, voi cu cât sunteți plătiți? Și cum se compară salariul vostru cu cel al colegilor?

Photo credit: Freddie Collins / Unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •