9 sfaturi ca să îţi faci ziua mai bună

9 sfaturi ca să îţi faci ziua mai bună

Simţi că treci prin viaţă, zi după zi, fără să o trăieşti cu adevărat? Am păţit şi eu acelaşi lucru. Era ca şi cum timpul trecea pur şi simplu, iar eu aşteptam ca ceva să se întâmple.

Am avut întotdeauna impresia că mă pregătesc pentru ceva ce va veni mai târziu. Dar ziua de azi nu este o pregătire pentru cea de mâine. Astăzi este marele eveniment. Trăieşte din plin în prezent fiind conştient de acest lucru. Îmi dau seama că aşa ceva este mai uşor de spus decât de făcut – nu este simplu să dobândeşti obiceiul de a fi focusat şi reflexiv.

Ritualuri de concentrare reflexivă

Un astfel de exerciţiu nu e totuna cu rutina. Este un mod de construi ceva bun în viaţa ta, astfel încât să nu uiţi ceea ce este cu adevărat important. Dacă este făcut cu atenţie el îţi poate reaminti de faptul că trebuie să fii reflexiv. Dacă este practicat ca un automatism atunci e lipsit de semnificaţie.

Iată câteva dintre ritualurile mele preferate:

1.  Stai dimineaţa

Când te trezeşti, în liniştea dimineţii, poate în timp ce se face cafeaua, ia-ţi o pernă mică şi aşază-te pe podea. Eu îmi simt fiecare muşchi al corpului şi e ca şi cum m-aş trezi, încet, pentru acea zi. Stau şi mă concentrez doar asupra respiraţiei şi inspiraţiei.

2. Spală-te pe dinţi

Presupun că facem cu toţii acest lucru, dar, cel mai adesea, ne gândim în tot acest timp la altele. Încearcă să te concentrezi în timpul acestui ritual, la fiecare presiune pentru fiecare dinte, dintr-o parte într-alta a gurii. Vei sfârşi făcând asta mai bine şi vei conştientiza cât de mult funcţionăm pe pilot automat.

3. Mânâncă concentrat

Închide televizorul, pleacă din faţa computerului, lasă mobilul, ba chiar şi ziarul sau cartea pe care o citeşti. Dacă mănânci însoţit de ele – cum fac cei mai mulţi dintre noi – va fi foarte plictisitor să faci acelaşi lucru fără ele. Dar, cu toate acestea, numai aşa vei putea aprecia cu adevărat ceea ce mănânci, și totul va fi mai gustos.

4. Spală vasele din care ai mâncat

Strânge după tine imediat după ce ai terminat de mâncat. Fă acest lucru fiind atent la fiecare gest, la curgerea apei.

5. Bea ceai

E un ritual străvechi; tocmai de aceea, când îl practici în mod atent şi conştient, te conectezi cu milioanele de oameni care au făcut acest lucru de-a lungul timpului.

Fă-ţi propria ceremonie a ceaiului – prepară-l cu grijă, toarnă-l cu atenţie. Încearcă să vezi dacă poţi face acest lucru în fiecare zi şi vei vedea cum ţi se schimbă viaţa.

6. Mergi cu paşi rari

Îmi place să îmi iau pauze de la muncă şi să ies la o mică plimbare în aer liber. Păşeşte încet, conştient de ceea ce faci la fiecare mişcare. Fii atent la propria respiraţie, la ceea ce este în jurul tău, la sunete, texturi, lumină.

7. Citeşte în linişte

Găseşte-ţi un moment bun (mie îmi plac dimineţile sau serile), un loc liniştit şi citeşte o povestire bună. Stai departe de televizor sau computer şi scufundă-te în universul cărţii. Poate părea contradictoriu să-ţi muţi mintea din prezent înspre temporalitatea lecturii, dar este un foarte bun exerciţiu de concentrare.

8. Uită-te la cineva cu recunoştinţă

Caută în fiecare zi o persoană la care ţii. Şi, în loc să remarci doar ceea ce vezi mereu, încearcă să o priveşti cu adevărat. Nu fă acest lucru pe ascuns.

Uită-te la ea pentru miracolul pe care îl reprezintă şi fii recunoscător pentru că există. Dacă te simţi generos, spune-i acelei persoane acest lucru.

9. Munceşte focusat

Începe-ţi săptămâna alegând o sarcină care va face diferenţa în tot ceea ce faci şi va eclipsa restul de activităţi din agendă. Fă doar acel lucru. Este un mod foarte bun de a-ţi antrena concentrarea.

Aceste ritualuri nu reprezintă singurele momente în care ar trebui să fii concentrat şi reflexiv, dar sunt bune prilejuri pentru acest lucru. Încearcă-le astăzi pe unele dintre ele, pentru a trăi din plin şi a putea aprecia cu adevărat această zi minunată.