Ce se citește pe fața ta?

Ce se citeste pe fata ta?

Pe lângă tot ceea ce știai până acum despre prima impresie, pune pe listă și faptul că oamenii pot „citi” pe chipul cuiva dacă este bogat sau sărac, doar uitându-se la o față „neutră”, care nu exprimă nici o emoție.

Mai mult decât atât, aceste impresii sunt folosite în mod părtinitor, astfel încât oamenii ale căror chipuri par „bogate” ar avea mai multe șanse la angajare, spre deosebire de cele mai „sărace”, afirmă un studiu publicat în Journal of Personality and Social Psychology, de către Nicholas Rule, asistent universitar și Thora Bjornsdottir, doctorand.

„Aceasta indică faptul că un detaliu subtil, cum ar fi unele trăsături ale feței care dezvăluie clasa ta socială, poate chiar să o perpetueze”, spune Bjornsdottir. „Acele prime impresii pot deveni un fel de profeție care se împlinește ca urmare a comportamentului cauzat de exprimarea ei. Mai exact, va influența interacțiunile și oportunitățile pe care le ai.”

Clasa socială și expresiile faciale

În traducere, dacă o persoană „te citește” ca fiind sărac, există o probabilitate destul de mare să fii lipsit de anumite avantaje și oportunități care ar putea să te ridice pe scara socială. De asemenea, cercetătorii au descoperit că abilitatea de a citi clasa socială a unei persoane este posibilă doar la o mimică „neutră”, nu și atunci când oamenii zâmbesc sau exprimă emoții.

Concluzia lor este că emoțiile ascund expresii devenite obiceiuri de-a lungul vieții și care ajung să fie întipărite pe chipul unei persoane. Aceste trăsături se pot forma încă din adolescența târzie sau maturitatea timpurie. De exemplu, există un stereotip care asociază fericirea frecventă cu bogăția și satisfacția.

„În timp, fața ta ajunge să reflecte și să-ți dezvăluie experiențele”, spune Rule. „Chiar și atunci când credem că nu exprimăm ceva, relicve ale acelor emoții sunt încă acolo.”

Ce se citeste pe fata ta?

Credit: © FotolEdhar / Fotolia

La studiu au participat studenți care provin din familii cu venituri anuale medii și li s-a cerut să pozeze cu fețe neutre, lipsite de expresie.

Precizia intuiției

Apoi, au cerut unui alt grup de participanți să privească fotografiile și să decidă intuitiv care dintre ei erau „săraci sau bogați”. Rata de precizie a fost de aproximativ 53%, nivel care depășește o alegere norocosă.

„Ceea ce vedem este că studenții cu vârsta cuprinsă între 18 și 22 de ani au acumulat suficientă experiență de viață, încât să le schimbe în mod vizibil chipul până la punctul în care să poți spune cu precizie care este situația lor socio-economică sau clasa socială”, explică Rule.

Rezultatele nu au fost afectate de rasa sau sexul feței, sau de timpul acordat pentru studiu. Așadar, toate concluziile sunt în concordanță cu ceea ce se știe despre comportamentul non-verbal.

„Există neuroni în creier care se specializează în recunoașterea facială. Fața este primul lucru pe care îl observi atunci când te uiți la cineva”. El spune că următorul pas ar putea fi studierea grupurilor de vârstă mai înaintată, pentru a vedea dacă tiparele de indicii faciale devin și mai evidente de-a lungul timpului.