Oportunitățile sunt dincolo de limitele abordării defensive

Oportunitatile sunt dincolo de limitele abordarii defensive

Putem vedea lumea în multe feluri. Dacă este să o privim din perspectiva câștig-pierdere atunci putem vedea o lume de oportunități sau o lume de riscuri. Consecința? Vom avea o abordare ofensivă sau defensivă în deciziile și acțiunile noastre atât personale cât și de business.

În situații de criză vom acționa automat în funcție de perspective adoptată dintre cele două. Rezultatele vor fi diferite, de aceea acest articol subliniază avantajele abordării ofensive care înseamnă: pariul pe potențial, hotărârea de a valorifica oportunitățile, transformare și învățare continuă.

1. Caracteristicile abordării defensive și ofensive

Defensivă – Atenuarea celor mai mari riscuri este crucială din punct de vedere operațional, precum și din punct de vedere al fluxului de numerar. Acesta este un efort continuu. Acțiunile pe termen scurt de asigurare a lichidităților și a solvabilității sunt esențiale.

Citește și: Deloitte România își consolidează echipa de management prin numirea a trei noi parteneri

În defensivă se remarcă nevoia unei puternice viziuni unificatoare, a unei guvernanțe și culturi corporative robuste, care să dea garanție că managementul resurselor este bine făcut.

Scepticismul în legătură cu valoarea noilor trenduri digitale și preocuparea excesiv de prudentă față de cheltuieli conduce la pierderea de oportunităților, în avantajul concurenței.

Ofensivă – Deschide calea pentru următoarea fază. Industriile care au fost în status quo timp de un deceniu sunt acum larg deschise pentru a se transforma. Companiile care se vor mișcă rapid și decisiv vor câștiga.

Profitabilitatea pentru companiile conservatoare digital este de doar 9% prin comparație cu 26% în cazul companiilor cu management centrat pe transformare digitală.

Liderii companiilor în ofensivă se centrează nu pe risc ci pe potențial, au cunoștințe avansate despre noile tehnologii, sunt deschiși și alocă bugete semnificative pentru investiții în tehnologie.

2. Diferența dintre abordarea defensivă și ofensivă

În timp ce abordare defensivă vizează protejarea veniturilor, definirea rebugetării, implementarea măsurilor de protejare a numerarului și stabilizarea operațiunilor din lanțul de distribuție și fabricație, abordarea ofensivă se uită la dezvoltarea unei strategii pentru câștigarea unui avantaj competitiv și planificarea pivotării sau dezvoltării de noi produse/servicii, piețe sau modele de afaceri.

Citește și: Opțiuni aflate la îndemâna angajatorilor în contextul COVID-19

  •  
  •  
  •  
  •  
  •