Angajații, de obicei, se uită la managerii lor pentru a lua decizii care să îi impacteze pozitiv. De asemenea, este important ca angajații să se simtă împuterniciți să ia și acele decizii de afaceri importante. Autonomia la locul de muncă favorizează o cultură a companiei mai eficientă și mai inspirată.
Sentimentul de importanță și încredere duce la o muncă mai bună și mai productivă. Cu toate acestea, uneori este dificil să știi exact cum să te asiguri că angajații se simt în acest fel. Ca lider, este treaba ta să-ți inspiri angajații să-și asume mai multă responsabilitate și să creeze un mediu de lucru mai pozitiv pentru toți cei implicați, scrie business.com.
Citește și: Generația Z consideră că beneficiile sunt mai importante decât salariul
Ce este împuternicira angajaților?
Împuternicirea angajaților la locul de muncă este o filozofie care încurajează lucrătorii să ia propriile decizii independente. Managerii ar trebui să le acorde lucrătorilor sprijinul corespunzător pentru a se simți încrezători în rolurile lor.
În loc să micromangerieze angajații, împuternicirea angajaților înseamnă să le permită autonomia să înflorească sub îndrumarea ta. Greșelile sunt privite ca lecții învățate, iar asumarea riscurilor este văzută ca o șansă de a crește. Atunci când este pusă în aplicare în mod corect, abilitarea angajaților îi ajută pe lucrători să se simtă mai confortabil în dezvoltarea lor ca profesioniști în companie.
Vrei să-ți împuternicești angajații și afacerea pentru succes? Iată câteva sfaturi pentru a face acest lucru și pentru a avea angajați independenți.
1. Demonstrează-ți încrederea
Cel mai bun mod de a câștiga loialitatea angajaților este arătând personalului tău că are parte de încrederea ta. Lasă-ți personalul să parcurgă proiecte în felul lor. S-ar putea să nu îndeplinească totul exact așa cum ți-ai dori, dar vor duce la bun sfârșit treaba cu propriul fler.
2. Comunică o viziune clară
Ca șef și ca lider, este treaba ta să-i atragi pe toți pe aceeași pagină. Oamenii care nu știu ce ar trebui să facă nu vor putea să își îndeplinească foarte bine slujbele. Definește în mod clar rolurile personalului, astfel încât să își cunoască îndatoririle și să nu se calce unul pe altul „pe coadă”.
Startup versus microîntreprindere: Ce ar trebui să construiți?
3. Nu evita micile discuții
Fă-ți o obișnuință să te așezi alături de angajați și să discuți cu ei. Poți avea aceste discuții în biroul tău, în sala de pauze sau la o cafenea de pe stradă. Întreabă-i intenționat despre evoluția muncii lor, cum ar fi realizările sau chiar plângerile, dar, de asemenea, fă un efort pentru a îți cunoaște angajații la nivel personal.
Întreabă ce se întâmplă cu familiile lor sau cu viața în general, pentru a arăta că îți pasă de ei ca ființe umane. Acest lucru va duce la un mediu de birou mai prietenos și mai productiv. Te va ajuta, de asemenea, să crești ca lider. Două treimi din oameni sunt de acord că șeful lor a avut un impact asupra carierei lor – asigură-te că al tău este unul pozitiv.
4. Încurajează dezvoltarea personală
Când angajații învață noi abilități, acest lucru îmbunătățește compania în ansamblu. Unele companii susțin chiar educația continuă sau cursuri în afara locului de muncă care îmbunătățesc creșterea personală.
Citește și: Provocările din departamentul de HR în contextul pandemiei și viitorul forței de muncă
Dacă nu le poți oferi angajaților sprijin financiar pentru dezvoltarea lor, cel puțin să fii flexibil cu programul lor într-o anumită măsură. Permițând unui angajat să plece cu o jumătate de oră devreme în fiecare joi pentru a merge la un curs de programare sau lecții de tenis poate face minuni pentru bunăstarea și etica lor de lucru.
Sursa foto: Unsplash