De ce ar refuza cineva să lucreze la Google

De ce un familist ar refuza sa lucreze la Google

Cu beneficii ale angajaților larg mediatizate și salarii mari, este ușor de înțeles de ce Google este evaluat în mod constant ca unul dintre cei mai buni angajatori în rândul companiilor de tehnologie.

Angajații acordă companiei o valoare de 4,4 din 5 stele pe Glassdoor, iar CEO-ul Sundar Pichai este în mod constant unul dintre cei mai apreciați directori executivi. Google a ocupat locul 4 în clasamentul „Best Places to Work” de la Glassdoor, pentru anul 2018.

O întrebare interesantă este, totuși, de ce ar refuza cineva să lucreze pentru Google, când pare să fie locul de muncă ideal? Aceasta a fost și întrebarea adresată de către un utilizator Quora. S-au dat aproape 80 de răspunsuri, iar unul a adunat peste 2.500 de aprecieri.

Deși relatată anonim, postarea prezintă un familist care a refuzat o ofertă de SWE-3 (n.r. Software Engineer), după ce a absolvit un doctorat în CS (n.r. Computer Science). Recomandarea din partea unor prieteni care lucrau deja la Google i-au adus un interviu telefonic.

Citește și: Secretul productivității pentru angajații Apple și Google

În final, însă, a acceptat o poziție la US DOE National Laboratory, chiar dacă oferta Google o depășea cu mult. „Sunt destul de convins că am făcut alegerea potrivită, deși procesul evidențiază faptul că situația fiecăruia este diferită și că nu există un loc de muncă perfect pentru toată lumea”, spune autorul.

Iată care sunt principalele motive care l-au făcut să refuze un job la Google:

Banii: Oferta Google presupunea foarte mulți bani… în principiu. Ceea ce nu s-a specificat concret a fost că, odată ce făcea calculul, ar fi dus un trai mai modest și ar fi economisit mai puțini bani dacă se muta în Mountain View. Pe de altă parte, Laboratul avea mai multe sedii în orașe cu un cost de trai foarte scăzut. Desigur, depinde și de starea familială a fiecăruia. De multe ori trebuie să iei în calcul plata pentru chirie, mâncare, transport, îngrijirea copilului și taxele, iar diferențele pot fi incredibile.

Lucrul: Ca doctorand, a avut ocazia să lucreze în laborator la niște proiecte extrem de interesante și de impact, ceea nu credea că i-ar fi fost disponibile la Google. Este adevărat că și Google are proiecte uimitoare, dar el consideră că, probabil, ar fi trebuit să-și croiască drumul prin cimitirul de depanare a infrastructurii înainte de a avea acces la vreun produs deosebit. În plus, afirmă el, poate lucra pe proiecte speculative și teoretice și este răsplătit activ pentru publicații și alte obiective de cercetare.

Citește și: Fișa postului pentru un manager Google

Stilul de viață: Pe lângă faptul că este absolvent al unui doctorat, el spune că este mai în vârstă și are o familie. În acest caz, crede că Google ar fi fost o alegere mai bună dacă era proaspăt ieșit de pe băncile școlii și nu se afla într-o relație. În situația lui, este foarte important să aibă un program care să-i permită să facă parte din viața copiilor cât mai mult posibil. Deși nu admite că aceste lucruri nu sunt posibile la Google, spune că celălalt job îi oferă o cultură demonstrativă a familiei, având în vedere că marea majoritatea au familii. Așadar, costul mic de trai, distanța scurtă de casă și programul relativ flexibil erau o alegere mai bună, în detrimentul companiei Google.

Beneficiile: Google are avantaje fantastice, dar mai puțin atractive prin comparație. Sistemul de taxe este mai bun decât cel oferit de Google. Timpul liber este comparabil cu Google, dacă nu chiar puțin mai bun. Chir dacă Google oferă mâncare gratuită, el spune că, având o familie, nu este un beneficiu atât de important pentru el, așa cum ar fi pentru cineva care este singur. El a mai menționat și faptul că multe alte companii suficient de mari pot oferi servicii la locul de muncă (sală medicală, de relaxare, fitness, etc.) similare  celor pe care le poți găsi la Google-plex.

Siguranța locului de muncă: Chiar dacă nu lua în calcul concedierea înaintea să fie angajat, alternativa de job îi oferea siguranța unui post guvernamental. În plus, deși oferta de la Google era semnificativ mai mare, diferența principală au fost remunerările bazate pe performanță și bonusurile pe care le oferea Google. Or, atunci când ai o familie, nu poate fi dependentă de acele bonusuri pentru a se putea întreține. Mai mult decât atât, el spune că este suficient de realist încât să își dea seama că este puțin probabil să promoveze la nivelul 5 sau 6.

Creșterea unei familii: El spune că nu era încântat de ideea de a-și crește copiii într-o cultură foarte competitivă bazată pe bani, care pare să domine în Silicon Valley. Asta nu înseamnă că oamenii nu sunt cumpătați, dar crede că o competitivitate intensă chiar și la nivelul școlii nu ar fi sănătoasă pentru ei. În schimb, preferă să îi îndrume spre succes, dar numai în condiții benefice pentru ei.

Mai mult decât a-și împărtăși propria experiență, autorul consideră că tocmai stilul de viață pe care îl împune Bay Area (n.r. zona în care au sediile principale numeroase companii de start-up-uri și companii globale de tehnologie). „Având în vedere modul în care oamenii par să caute aceste job-uri în în comaniile de tehnologie cu un singur scop, aș îndrăzni să spun că acest lucru a cauzat o lipsă severă de talente de top pentru companiile care nu se află în marile orașe tech. Acest lucru oferă o mulțime de avantaje celor care urmăresc astfel de job-uri”, încheie autorul.

Citește și: Cum primește un manager de la Google feedback

  •  
  •  
  •  
  •  
  •