7 păcate ale recrutării – Cum să faci angajări mai ușor

Speranta de angajare a tinerilor a crescut in 2019

Fiecare angajare pe care o companie o face este extrem de importantă în evoluția ei. De recrutare va depinde crearea unei echipe de angajați competenți, care pot lucra eficient și creativ împreună.

7 păcate ale recrutării - Cum să faci angajări mai ușor

Uneori, însă, procesul de recrutare devine mult prea complex, iar selectarea candidatului potrivit este mai dificilă. Potrivit ere.net, există șapte păcate pe care o companie le poate comite atunci când face angajări și pe care ar trebui să le evite:

1. Nu respectă regula de 5 pași ai Google

În urmă cu câțiva ani, Google folosea un sistem de 12-14 întâlniri pentru alegerea unui angajat, ceea ce ducea uneori la pierderea unori candidați talentați în favoarea altor companii cu un proces de recrutare mai rapid. În 2011, însă, compania a trecut la strategia de recrutare pe baza a cinci interviuri.

Pe măsură ce un candidat este pus să aștepte mai mult și să treacă prin prea multe etape, el este tentat să aleagă variante mai simple.

2. Caută candidatul perfect

Pe măsură ce rafinezi căutările, pe de-o parte, tot procesul va deveni mai costisitori, iar pe de altă parte, ai din ce în ce mai puține variante din care să alegi.

Candidatul perfect nu există, el este format să devină din ce în ce mai bun în cadrul companiei prin training-uri și sprijinul liderilor alături de care lucrează.

Ideea este de a căuta un candidat cu potențial, care poate nu întrunește în totalitate toate criteriile, dar care, în viitor, va reuși să se perfecționeze. Indicat ar fi să investești în valori potențiale.

3. Oferta inițială pe care o propune subapreciază un candidat

Unele companii preferă să vină cu cea mai mică ofertă posibilă, astfel încât, deși candidatul cere mai mult, suma să fie în continuare mult în avantajul firmelor. În teorie, pentru o companie este bine, însă, o astfel de strategie poate face un candidat să nu se simtă apreciat.

Psihologul și filosoful William James spunea în acest sens că „cel mai profund principiu al naturii umane este aceea de a tânji după apreciere”.

4. Face angajări pe fugă

La fel ca și în cazul primului păcat, nu este bine ca recrutarea să dureze prea mult, dar nici nu trebuie făcută pe fugă.

O limită posibilă ar fi de cinci săptămâni de căutări și interviuri, iar perioada nu ar trebui să fie mai scurtă de două săptămâni.

5. Nu acceptă și a doua variantă

Candidatul dorit nu o să vină de prima dată. Important pentru o companie este să aibă răbdare și să acorde și o a doua șansă.

Un bun exemplu, în acest caz, potrivit ere.net este Bruce Willis care nu a fost prima alegere a producătorilor seriilor „Die Hard”.

6. Nu știe să vândă job-ul

Dacă atunci când face recrutări, o companie nu știe să îi entuziasmezi pe candidați, să îi facă să își dorească job-ul și, în schimb, alege varianta în care tratează posibilii angajați cu duritate, riscă să rămână fără opțiuni.

O atitudine pozitivă va aduce un număr mai mare de candidați.

7. Are prea mulți recrutori

Este un păcat minor, dar care poate fi unul costisitor. O companie poate avea, spre exemplu, zeci de recrutori pe care uneori nu ajung să îi cunoască și, în consecință, nu vor putea reprezenta cu adevărat firma.

Cea mai bună soluție pentru o companie este să apeleze la câțiva recrutori, dar care să cunoască bine compania și care să știe care ar fi cei mai potriviți candidați.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •