Analiza ManpowerGroup Solutions confirmă deficitul de talente pe care angajatorii români l-au semnalat în ultimii ani

Indicele forței de muncă de contingență

ManpowerGroup Solutions, companie specializată în soluții de externalizate a resurselor umane, parte a ManpowerGroup, a lansat a treia ediție a raportului Indicele forței de muncă de contingență. Analiza comparativă a 75 de piețe de forță de muncă, printre care și România, s-a realizat din perspectiva ușurinței accesării și utilizării forței de muncă de contingență, adică a acelor lucrători la care companiile apelează ocazional, sezonier, temporar, sau pe perioade determinate.

Reamintim că forţa de muncă de contingenţă cuprinde toate tipurile de lucrători, cu excepţia angajaţilor permanenţi (salariaţi).

Conform indicelui care măsoară și urmărește forța de muncă de contingență din punctul de vedere al disponibilității acesteia, al eficienței costurilor de utilizare, al productivității acesteia și al cadrului de reglementare, în 2015, cea mai favorabilă piață este cea din Noua Zeelandă, urmată de piețele din SUA și Canada. Topul celor mai favorabile piețe este completat de Hong Kong și Israel. În clasamentul general, România se situează pe poziția 66 din cele 75 de țări analizate, în scădere față de poziția 54 de anul trecut, pe fondul unui punctaj scăzut la categoria disponibilitate a forței de muncă de contingență.

Infografic IFMC 2015 RomaniaÎn clasamentul categoriei disponibilitate, care în 2015 accentuează ponderea vorbitorilor de limbă engleză și a persoanelor cu studii superioare (terțiare), dar ia în considerare și dimensiunea efectivă a forței de muncă, țara noastră ocupă locul 39 în lume și se plasează printre ultimele 5 din EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa). România este dezavantajată de un procent relativ scăzut al vorbitorilor de engleză (31%, comparativ cu liderul regional Israel, cu 85%).

„Punctajul României în indicele forței de muncă de contingență confirmă deficitul de talente pe care angajatorii români l-au semnalat în ultimii ani. În contextul în care „mâna de lucru” este secundară potențialului, competențelor și calificărilor forței de muncă, atractivitatea pieței din România trebuie stimulată printr-un sistem educațional și de formare continuă care să dezvolte în continuare abilitățile și calificările cerute de angajatori,” spune Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

România se poziționează în prima treime a clasamentului comparativ în privința eficienței costurilor (locul 15 în lume) și a productivității forței de muncă de contingență (locul 25), dar pe locul 31 în privința stricteții cadrului de reglementare.

Țările incluse în raportul privind Indicele forței de muncă de contingență (IFMC) sunt evaluate pe baza a peste 50 de indicatori statistici și caracteristici ale pieței, care influențează forța de muncă de contingență. Ulterior, datele sunt corelate pe baza unei formule patentate, iar țările sunt clasate în funcție de ansamblul condițiilor privind forța de muncă de contingență, care vizează patru categorii majore: disponibilitatea, costul, reglementarea și productivitatea forței de muncă de contingență din fiecare țară. Indicele acordă o pondere egală tuturor celor patru categorii.

Rezultatele tuturor celor 75 de ţări pot fi vizualizate pe platforma globală de la adresa: www.manpowergroup.com/CWI2015.

(Foto: Alan Clark, www.flickr.com)