Talent înseamnă şi abilitatea de a transforma minusurile în plusuri

Avem mai multe canale/surse unde ne căutăm oamenii valoroşi pentru companie. Cele mai des folosite sunt recomandările de la persoane cu care am colaborat şi mai colaborăm, firmele de recrutare cu care am avut succes, orice sursă credibilă şi capabilă să ne furnizeze un talent, cursurile la care participă angajaţii, comunităţile pe care le frecventează, feedback-ul colegilor din regiune (prin împărtăşirea unor poveşti de succes), programele de training.

În momentul în care cineva consideră că a descoperit un talent, prin acţiunile pe care le întreprinde, mai devreme sau mai târziu, creează şi cererea pentru respectivele competenţe, dacă aceasta nu există deja.

Trăsăturile cele mai importante pe care le căutăm la un talent sunt atitudinea, perseverenţa şi loialitatea; ne interesează persoanele orientate către rezultate şi oameni, cu potenţial şi cu abilitatea de a se adapta cât mai uşor la schimbări, situaţii şi oameni diverşi; cu o abordare proactivă, cu automotivare, încredere în sine şi cu abilitatea de a transforma minusurile în plusuri.

Dacă ar trebui să caracterizez pe scurt talentul de care avem oricând nevoie, acesta ar fi un om cu atitudine de învingător, o persoană care să abordeze cu curaj realizarea obiectivelor, automotivată şi perseverentă.

Fără să avem neapărat un post anunţat ca vacant, ni s-a întâmplat să angajăm un om doar pentru că era foarte bun: la încheierea unui program MBA, mai mulţi colegi s-au întors de la cursurile respective menţionând entuziasmaţi aceeaşi persoană, considerând-o un talent care ar trebui să facă parte din echipa noastră. Am creat o oportunitate şi am adus acea persoană în compania noastră.

Pentru a realiza ce nevoi de trăsături sau abilităţi are organizaţia noastră, în fiecare etapă, considerăm un profil general plecând de la cultura companiei, de la viziune şi misiune. Ulterior, în funcţie de faza în care ne aflăm şi de particularităţile rolului respectiv, luăm în calcul trăsăturile specifice.

Citește și Avem nevoie de talente! De unde le luăm? (I)

Avem nevoie de talente! De unde le luăm? (II)

Avem nevoie de talente! De unde le luăm? (III)

Avem nevoie de talente! De unde le luăm? (IV)

Acestea pot fi diferite în funcţie de rol, dar şi de etapa în care se află punctual echipa din care va face parte şi compania, per ansamblu. De exemplu, într-o echipă de specialişti, dacă ai persoane cu experienţă şi bagajul tehnic necesar, poţi lua în considerare o persoană cu o experienţă medie, dar care are potenţial şi alte caracteristici care lipsesc echipei, pentru a obţine un echilibru de „ingrediente” şi pentru a face ca echipa respectivă să progreseze.

De asemenea, sunt luate în calcul obiectivele pe termen scurt şi mediu ale companiei şi se ţine seama că, din punct de vedere tactic, abordarea potrivită se reflectă în anumite trăsături. În urma analizei ariilor de îmbunătăţit, considerăm şi ceea ce ne lipseşte.

Cea mai inedită împrejurare în care am descoperit un talent pentru compania noastră au fost competiţiile sportive. Şi nu mă refer la un talent sportiv, ci la un om în care s-a văzut pe durata competiţiei determinarea, dorinţa de a fi cel mai bun; un lider, o atitudine interesantă în faţa unui eşec, regruparea şi înregistrarea succesului, împărţirea acestuia cu echipa.

„Tratamentul” dedicat de noi oamenilor-cheie este cel pe care îl acordă companiile oamenilor pe care îi consideră valoroşi. Adică, un pachet competitiv, în linie cu obiectivele companiei pe termen scurt şi lung, investiţii în dezvoltarea profesională, precum şi proiectarea unei cariere viitoare, în funcţie de aspirațiile persoanelor în cauză şi de nevoile companiei, compensaţii suplimentare, în funcţie de performanţă, şi scheme de loialitate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •