Cum să păstrezi în companie cei mai căutați specialiști pe piața muncii

rata de retentie

Rata de retenție a specialiștilor din domeniul IT a scăzut în ultimii ani, în condițiile competiției tot mai ridicate de pe piață, odată cu deschiderea de birouri locale de către companiile multinaționale de top. Astfel, angajatorii trebuie să abordeze metodele de fidelizare a angajaților dintr-o perspectivă mult mai complexă, care să cuprindă aspecte diverse, potrivit Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR. 

Mai presus decât în alte domenii, metodele de retenție în domeniul IT trebuie adaptate la profilul angajaților. Se știe că piața IT este încă  una aparte. De aceea, companiile care conțin în structura organizațională acest profil trebuie să fie permanent atente la cerințele angajaților și ale candidaților, la modul în care sunt implementate anumite instrumente de atragere, motivare și retenție a specialiștilor.

”Pentru tinerii aflați la început de carieră, un program de lucru flexibil, un plan de dezvoltare a carierei bine structurat și prezentat în momentul angajării, o diversificare permanentă a activităților cuprinse în fișa de post sau a potențialelor proiecte în care aceștia pot fi implicați pot reprezenta metode de retenție de succes. Pe de altă parte, pentru angajații cu vârste de peste 35-40 de ani, sunt mult mai importante aspecte precum stabilitatea în firmă, salariul și mediul de lucru”, spune Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.

Candidații din vestul țării, mult mai disponibili pentru interviu decât bucureștenii

Deși, în România, rata de retenție a specialiștilor este la fel de problematică în toate orașele care concentrează companiile din IT, se poate observa o diferență clară între București, pe de o parte, și orașele din vestul țării – precum Cluj-Napoca şi Timişoara, pe de altă parte, din punct de vedere al disponibilității pentru primul interviu.

”Astfel, în cazul în care primesc propuneri pentru noi oportunități de colaborare, candidații din Cluj-Napoca și Timișoara sunt mult mai deschiși și interesați de noi provocări, comparativ cu cei din București. În Capitală, din 10 candidați abordați de către recruiteri, doar unul este disponibil și interesat să ajungă la un interviu”, menționează Raluca Peneș.

Citeşte şi Specialiştii, mai greu de găsit în 2016

Specialiștii IT din Cluj-Napoca și Timișoara sunt la fel de bine pregătiți ca cei din București. De aceea, în ultimi s-au remarcat foarte mult investitori străini care au deschis birouri în aceste orașe, angajând specialiști IT chiar de pe piața locală, abordare încurajată și de instituțiile de învățământ din această zonă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •